Comença la rehabilitació de les campanes de la basílica de Santa Maria per a la preservació dels tocs manuals

noticia
Data de la publicació : 07.11.2023

S’inicien les obres de restauració dels bronzes del campanar de la basílica, que inclouen la fosa d’una nova campana i la renovació de tots els elements de subjecció i contrapès de les altres. Això permetrà restituir el repertori històric i garantir la continuïtat del toc manual de campanes, declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. 

L’alcalde de Mataró, David Bote; el rector de Santa Maria, mossèn Jaime Moyá; la regidora de Cultura, Heidi Pérez; el director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Andreu Felip; i el director del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Nicolau Guanyabens, han presentat el matí del dilluns 6 de novembre el projecte de restauració a la premsa.

La intervenció, impulsada pel Museu Arxiu de Santa Maria com a ens que gestiona el patrimoni artístic, històric i cultural de la parròquia, ha de permetre superar i revertir les patologies funcionals que el campanar arrossega de fa dècades, agreujades a partir de l’any 2017 amb l’aparició d’esquerdes severes a la campana «Carme» que des d’aleshores n’han impossibilitat els seus tocs en moviment.

A més, l’estat de la resta de campanes i dels seus mecanismes de suport i d’accionament també presenten riscos de disfunció que ara s’eliminaran mitjançant una operació integral de renovació dels elements de subjecció, d’acord amb els criteris campanològics i patrimonials actuals. Per fer-ho possible, durant el primer trimestre de 2024 es retiraran totes les campanes de la basílica –a excepció de les dues civils, que marquen els quarts i les hores– i seran traslladades al taller d’una empresa especialitzada, on seran netejades i s’hi fabricaran i instal·laran nous jous de braç recte i capçals fets de fusta, anàlegs als que ja havien existit al temple abans de la Guerra Civil, quan van desaparèixer totes les campanes d’ús litúrgic.

Mentrestant, ja s’encarregarà a un mestre campaner la fosa artesana d’una nova campana «Carme» que substituirà l’actual, que data de 1954. Tindrà la forma, les dimensions i un pes equivalents. També conservarà la sonoritat original, per bé que es dissenyarà amb una concepció contemporània.

El conjunt d’actuacions previstes al projecte té com a principals objectius posar fi al deteriorament progressiu dels elements que accionen les campanes, restituir-ne el seu ple ús,  garantir-ne la continuïtat i revitalitzar els valors singulars del campanar des del punt de vista històric, arquitectònic i etnogràfic. Precisament, Mataró és una de les ciutats de l’estat espanyol que ha mantingut des de temps molt reculats la pràctica ininterrompuda i regular del toc manual de campanes, proclamat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any passat.

La Basílica de Santa Maria va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya l’any 1997, amb la consideració de Monument històric. El seu campanar constitueix un component singular del conjunt de l’edificació del temple i és un dels elements integrants del caràcter monumental reconegut en la declaració. Conjuntament amb els bronzes d’usos litúrgics i civils que aixopluga i amb un repertori secular de tocs  manuals testimoniats documentalment forma una unitat orgànica, simbòlica i instrumental que significa un important patrimoni que cal salvaguardar.

La popularitat de les campanes de Santa Maria i dels seus repics manuals a la ciutat s’evidencia especialment en dates assenyalades com Les Santes, quan concentren l’atenció d’alguns actes principals. Igualment, amb l’èxit reiterat de les jornades de portes obertes que es fan cada any al campanar de la basílica, organitzades conjuntament pel Museu Arxiu i l’Ajuntament, amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni o per la festa de la Candelera. Un dels objectius del projecte que es durà a terme és poder ampliar el programa de visites com a mitjà de facilitar el coneixement del seu valor patrimonial.


Les intervencions
El cost previst de les intervencions, que ja disposen de la llicència urbanística i de totes les aprovacions i permisos necessaris, supera els 100.000 €. Per fer-hi front, es compta amb una aportació econòmica de 44.000 € per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la convocatòria de subvencions per a immobles de notable valor cultural, i l’Ajuntament de Mataró n’hi aportarà uns altres 44.000 €.

El que es contempla en el projecte de rehabilitació inclou l’actuació sobre el conjunt de campanes d’ús litúrgic de la cel·la del campanar i també sobre els elements de repic automàtic de les dues que marquen els senyals horaris des de la planta superior, i es calcula que s’acabi pel juny de 2024.

Per a complementar les aportacions de les dues administracions, des de Santa Maria s’està ultimant una campanya de captació de patrocinis d’empreses i de recollida d’aportacions personals que permeti completar el finançament de totes les intervencions previstes, a més de diferents accions comunicatives per apropar al conjunt de la ciutadania el ric patrimoni material i immaterial del campanar.

Precisament un altre benefici important de les operacions proposades és la possibilitat que s’obre de revisar la relació de tocs manuals que es fan ara, condicionats negativament pels dispositius metàl·lics existents i pels deterioraments derivats de la seva inadequació. Així es podrà recuperar el repertori tradicional de Santa Maria, amb les singularitats pròpies de Mataró.