Carla Aledo és l’autora del cartell de Les Santes 2023 i Ferran Terra serà el fotògraf de la Festa Major

noticia
Data de la publicació : 18.04.2023

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, ha presentat aquest vespre, en el marc del primer Plenari de Les Santes, el cartell de la Festa Major 2023, l’artista que l’ha fet i el fotògraf que farà l’exposició de fotografies de Les Santes l’any 2024. 

Carla Aledo i Ferran Terra han estat proposats per la Comissió d’Imatge de la Festa Major de Mataró, formada per membres d’entitats vinculades amb l’art de Mataró. 

El cartell

Amb aquest cartell, l’autora ha volgut incorporar les protagonistes de la Festa Major, les comparses de Mataró, en un ambient festiu com el que tenim els dies de Les Santes.

El cartell reflecteix el formigueig dels carrers de la ciutat, plenes de gent i acompanyant les comparses allà on van. Podríem pensar que es tracta del dia 27 de juliol, dia de les santes patrones, i més concretament l'acte de La Passada de la tarda, perquè a part de les comparses institucionals que participen a la majoria dels actes de la Festa Major, també hi ha elements que formen part del seguici d'aquest dia, com les trampes, l'herald, els cavallets, els castellers i els macers. Fins i tot hi ha en una situació cèntrica les figures que representen a les santes patrones, Santa Juliana i Santa Semproniana.

L'artista ha plantejat un cartell com un joc. A partir de la combinació de tamanys i colors de cercles, hi podem cercar i trobar cadascuna de les figures i comparses. Les podem reconèixer pels colors que li són característics, tant de la figura com de la vestimenta dels portadors i portadores.

Les comparses i la gent són qui al llarg dels dies de Les Santes doten de vida els carrers i les places de la ciutat. A primer cop de vista també podem tenir la sensació de moviment i festa que ens proporciona la dispersió i multitud de colors, amb un to de fons que recorda un dia d'estiu.

L’autora també ha escrit a mà les lletres Les Santes que formen part del cartell. 

Carla Aledo

 
L’artista va néixer a Mataró l’any 1987. Viu i treballa a la ciutat.

Va estudiar la diplomatura en disseny gràfic a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona, i es va especialitzar en il·lustració. Actualment, està realitzant el màster d'artteràpia Gestalt Integració Creadora i facilita tallers d'acompanyament creatiu a diversos espais de Mataró, com Alterarte, un programa de l'entitat social Centre de Formació i Prevenció del Maresme.

Professionalment combina la dinamització i realització d'activitats pedagògiques relacionades amb l'àmbit artístic amb el disseny gràfic i la il·lustració. Ha realitzats tallers de tècniques artístiques i creativitat a les llibreries Sendak i Dòria, així com a les biblioteques de Mataró i a La Destil·leria Espai Cultural. 

Fou la guanyadora del concurs de cartells Argillà d'Argentona l'any 2015.

És autora del llibre de coneixements infantil Univers Invers

Ha participat en diverses exposicions: 15x15 de l'Associació Sant Lluc a la delegació del Maresme del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB) del 2022; a Esto no es una exposición al Taller dels Edus (2022); a Les Santes. Alfabet ínfim a les Sales d'exposicions de Can Palauet, un projecte del M|A|C (2019); a Herència. Homenatge a Jordi Cuyàs al Centre Cultural El Carme de Badalona (2018); aTres-cents (2017) i Seny i Rauxa (2014) a La Destil·leria Espai Cultural. També va participar al Festival internacional de llibres il·lustrats a la llibreria i centre cultural La Central del Raval de Barcelona (2014) i al projecte 9/13 CAPS.A. de Mataró (2013).

Podeu seguir la seva obra al perfil d’Instagram @carlaaledo.


Ferran Terra

Va néixer l'any 1961 a Mataró, ciutat on viu i treballa.

És membre de Foto-Cine Mataró de la U.E.C., el grup de persones dins de la Unió Excursionista de Mataró que es dedica a la fotografia i el cinema amateur, des de l'any 1980. Actualment forma part de la junta i realitza activitats de l'associació com activitats pedagògiques, participació en salons estatals i internacionals de fotografia, tallers experimentals i exposicions. Hi destaca especialment el Concurs continuat anual de fotografia que se celebra des de l'any 1970.

Va estudiar fotografia a IDEP (Escola Superior d'Imatge i Disseny) de Barcelona. Durant els Jocs Olímpic de Barcelona va col·laborar amb la revista Sports Illustrated. També va fer reportatges d'esdeveniments al Palau Sant Jordi de Barcelona.

A Mataró ha treballat per a diverses empreses i comerços, i també ha fet tallers de formació en programes d'edició de fotografia per a adults, així com tallers de revelat analògic per a joves. 

És membre de l'Associació Sant Lluc per l'Art i ha participat en diverses exposicions organitzades per l'entitat. Va exposar en solitari amb la mostra fotogràfica Perfils a la Sala Fotocine de la UEC a Mataró (2019-2020), una col·lecció de més de 170 retrats de persones vinculades amb Mataró. A part del retrat també centra el seu treball fotogràfic en els paisatges, menjar, llums, colors i detalls.

Podeu conèixer part de l’obra del fotògraf als seus perfils d’Instagram @nandolabartaroig, @perfilsbyf.terra i @lacuinadegaudir.


Exposicions a la Presó

Durant el mes de juliol a La Presó, a part d’haver-hi l’exposició fotogràfica d’en Jaume Quílez, també hi haurà un espai per a la Carla Aledo en el que s’hi podrà veure part del recorregut creatiu del cartell, fent èmfasi en el vessant més abstracte i aprofundint en la idea del joc. També s’hi realitzaran tallers i activitats.

Tota la informació sobre Les Santes, Festa Major de Mataró, aquí