Can Serra proposa un recorregut pel món del joc a l’antiguitat

noticia
Data de la publicació : 06.07.2020

El dijous 9 de juliol s’obre al públic l’exposició “Caput Aut Navis. A cara o creu”, una mostra produïda conjuntament pel Museu de Granollers i l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La seva itinerància al Museu de Mataró s’emmarca dins dels programes de suport de la Xarxa de Museus Locals.

“Caput aut navis” era el nom d’un dels jocs més populars en l’antiguitat, el joc de llençar una moneda enlaire (a cara o creu). Ara el nom ha canviat, però el joc ha perviscut, perquè la necessitat de jugar és intrínseca a l’ésser humà, un aprenentatge per a la vida, una forma de relacionar-se amb l’entorn i de socialització, que té una llarga història.

Aquesta exposició planteja un recorregut pel món del joc a l’antiguitat. A través de les mostres materials, principalment estris de joc que s’han conservat, condueixen i conviden a  jugar i  conèixer una part interessant de la nostra història: com es jugava en el temps dels ibers i dels romans i a l’època medieval. 

El Museu de Mataró conserva entre les seves col·leccions un conjunt de peces arqueològiques relacionades amb el joc d’època ibèrica, romana, medieval i moderna, procedents de diversos jaciments del terme de municipal i rodalia. Algunes d’aquestes peces es mostren a l’exposició permanent Iluro ciutat romana aCan Serra, d’altres que fins ara havien estat a les reserves,i ara es mostren per primera vegada en aquesta exposició en un àmbit propi.

L’exposició també presenta un espai de joc a la sala de manera que l’usuari podrà aprendre com es juga a alguns dels jocs antics que s’expliquen a la mostra com: l’arquerc, latrunculi, la morra i el marro de 9. Concebuda com una mostra interactiva posa a l’abast uns recursos didàctics mitjançant unes taules que incorporen els taulers i les instruccions d’alguns d’aquests jocs mil·lenaris, atesa la situació sanitària actual s’han adaptat a través d’un codi QR que remet a l’espai virtual “Jocs amb història” amb els vídeos explicatius de cada un dels jocs, fins i tot es podrà fer una partida. Enllaç de l’espai virtual “Jocs amb història” 

“Caput aut navis” es podrà visitar fins al 22 de novembre, en horari habitual d’obertura del Museu a Can Serra, i ofereix un programa d’activitats didàctiques i visites guiades relacionades amb l’exposició. Es faran visites guiades els dies: 25 de juliol, 1 d’agost, 5 de setembre, 3 d’octubre i 7 de novembre a 18 h; i activitats familiars els dies: 2 d’agost, 6 de setembre, 4 d’octubre i 8 de novembre a les 12 h.

És important remarcar que per seguir els nous protocols de seguretat relacionats amb la Covid-19, totes les visites són amb aforament limitat i cita prèvia amb els serveis educatius del Museu (937 412 930 / educacultura@ ajmataro.cat).


Horaris 

De dimarts a divendres, de 17 h a 20 h
Dissabtes, d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h Diumenges i festius, d’11 h a 14 h
Tancat, els dilluns i els dies 27 de juliol, 15 d’agost i 11 de setembre