Can Marfà presenta una exposició dedicada als animals que en el decurs de la història han estat embarcats en vaixells

noticia
Data de la publicació : 20.06.2024

La mostra, que porta per nom ‘Animals a bord’, ha estat produïda pel Museu Marítim de Barcelona i es complementa amb objectes de la col·lecció del Museu de Mataró.

Aquesta exposició pretén retre un petit homenatge als animals que al llarg de la història han estat els nostres companys de viatge i que a bord dels vaixells han exercit diferents funcions: vigilants, càrrega, controladors de plagues, mascotes. Junts, van compartir destins fins que a partir dels anys setanta, les legislacions sobre el seu transport es van fer més estrictes

Al llarg dels segles s’ha embarcat bestiar viu  com galls, gallines, porcs o xais per consumint-lo al llarg de les travessies. També han pujat als vaixells animals com gats i gossos, que tenien unes feines assignades. N’hi ha hagut d’altres que s’hi ha colat fet que ocasionava la desesperació de la tripulació: rates, xinxes, paneroles i tota mena d’espècies que, en vaixell, han anat envaint nous territoris. I, evidentment, sempre s’hi han embarcat animals de companyia.

La mostra, que és itinerant, sorgeix arran de les anècdotes que s’expliquen en una tertúlia que el Museu Marítim  celebra periòdicament amb capitans ja retirats de la marina mercant. L’exposició s’il·lustra amb fotografies cedides per col·leccions públiques i privades i el Museu de Mataró la complementa amb objectes de les seves col·leccions. A més, en col·laboració amb les biblioteques de la ciutat s’ofereix un racó de lectura especialitzat per gaudir en família.

L’exposició ‘Animals a bord’ també incorpora un photocall i fotografies de mascotes a bord d’embarcacions aconseguides mitjançant una crida que va fer el Museu Marítim. Seguint aquesta proposta convidem a tothom que vulgui compartir la seva fotografia amb la mascota a bord d'una embarcació que la faci arribar a l’adreça de correu: [email protected]

L’exposició es pot visitar al Museu de Mataró fins al 13 d’octubre.