Can Gassol obre al públic el procés de creació del nou espectacle d’Alba Sarraute, ‘La Innombrable'

noticia
Data de la publicació : 15.04.2024

El 21 d’abril, a les 19 h, amb motiu del Dia Mundial del Circ, tindrà lloc a Can Gassol la presentació del procés de creació de l’espectacle La Innombrable. Una tragèdia mediterrània, dirigit per Alba Sarraute, Premi Nacional de Cultura 2023, que comptarà amb la participació de la Cia. Alba Sarraute & les Ofèlies, de l’ONG Open Arms i dels estudiants de batxillerat escènic de l’Institut Laia l’Arquera de Mataró. Aquesta activitat forma part d’un programa de difusió dels Premis Nacionals de Cultura 2023 impulsat pel CoNCA - Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

L’activitat, impulsada conjuntament pel CoNCA i Can Gassol, centre d’arts escèniques de l’Ajuntament de Mataró, està comissariada per Juliette Beaume i s’emmarca dins de les activitats que la Cia. Alba Sarraute & les Ofèlies tenen com a companyia associada al centre. En aquest espai és on estan realitzant bona part de la creació de La Innombrable. Una tragèdia mediterrània. Es tracta d’un espectacle pluridisciplinari, amb el circ contemporani i el pallasso com a llenguatges principals, que parteix de la tragèdia de Shakespeare Macbeth. És una proposta escènica pensada per ser representada tant al carrer com a teatres per a tots els públics que es preestrenarà el mes de maig al TAC de Valladolid i s’estrenarà el juliol al Grec Festival de Barcelona.

En la presentació intervindrà Open Arms, la qual acompanya Alba Sarraute & Les Ofèlies en el procés de creació posant en relleu la situació de les persones que es juguen la vida llançant-se al mar Mediterrani fugint de guerres, la pobresa o persecucions. Open Arms farà viure al públic un naufragi i un rescat, i el portarà així al punt de partida de La Innombrable: una platja on acaben d’arribar persones immigrades. També participaran en la mostra, amb unes coreografies corals, els alumnes de batxillerat escènic de l’Institut Laia l’Arquera de Mataró, amb els quals la companyia ja col·labora amb diferents activitats i tallers escènics.

Alba Sarraute ha estat nomenada Premi Nacional de Cultura 2023 per la seva sòlida formació en diverses disciplines escèniques, que s’ha traduït en una solvència artística indiscutible i molt creativa. Sarraute incorpora la narrativa visual com a fil conductor i les tècniques de circ com a eines d’expressió. Pel seu recorregut en diverses companyies i projectes europeus, que li ha atorgat un reconeixement internacional com un gran valor de la mirada dramatúrgica circense. En aquest darrer temps ha aportat una reflexió a través de les seves creacions sobre el cos de la dona, la maternitat i les arts del circ.