Ca l’Arenas mostra l’obra de l’artista Pere Casanovas

noticia
Data de la publicació : 21.04.2021

Pere Casanovas, al capdavant del seu taller d’escultura, ubicat a Mataró, ha estat una figura central en l’escultura pública de l’art català del darrer quart del segle XX. L’exposició “Pere Casanovas. Escultor i col·laborador d’artistes”, que es podrà veure a Ca l’Arenas centre d’Art del  Museu de Mataró del 24 d’abril al 31 d’octubre, vol oferir l’oportunitat de descobrir l’obra més destacada de Casanovas, tant escultòrica, com gràfica i pictòrica, així com algunes de les obres dels artistes més destacats amb els quals va treballar.

El Museu de Mataró repassa la trajectòria artística de Pere Casanovas i la seva intensa col·laboració amb artistes tan significatius com Antoni Tàpies, Pablo Palazuelo, Antoni Llena, Frederic Amat, Perejaume o Josep Guinovart, entre d’altres. 

És un projecte expositiu que s’ha plantejat com una doble  possibilitat: donar a conèixer la trajectòria de Pere Casanovas, però també destacar la rellevància de l’activitat desenvolupada pel seu taller. “Pere Casanovas. Escultor i col·laborador d’artistes”,  una mostra que s’emmarca en el projecte Singulars (format per una comissió que proposa autors de destacada trajectòria) que repassa la trajectòria d’un artista de la ciutat. En aquests cas, per la particularitat del projecte i la participació d’obra d’altres artistes, hem comptat amb la col·laboració de Manuel Guerrero, com a comissari, assagista i crític d’art.

L’exposició està formada per tres àmbits. En el primer, una àmplia cronologia mostra alguns dels fets més rellevants de la vida i de l’obra de Pere Casanovas. En el segon àmbit, a la galeria i el pati, es pot veure una selecció d’algunes obres d’Antoni Tàpies, Joan Brossa, Moisès Villèlia, Josep Guinovart, Pablo Palazuelo, Miquel Navarro, Pep Duran, Rebbeca Horn, Sergi Aguilar, Jana Sterbak, Antoni Llena, Perejaume i Frederic Amat que testimonien la seva col·laboració i amistat amb nombrosos artistes. Finalment, al tercer àmbit, al primer pis, es pot contemplar el seu treball més personal: una tria dels seus dibuixos, pintures i escultures.

Durant els mesos que durarà la mostra es realitzaran algunes activitats, visites dinamitzades i recursos educatius per al públic escolar. 

Nascut a Sant Miquel de Campmajor (Girona) l’any 1943, amb catorze anys Pere Casanovas es va instal·lar amb la seva família a Mataró, on va començar a treballar com a torner a la foneria Roure. Poc després va entrar al taller de Lluís Terricabres, en “Terri”. 


De l’experimentació inicial en el camp de la pintura i de les arts plàstiques, Pere Casanovas va passar a centrar-se en l’escultura.  Ell mateix explica que l’observació detallada de l’obra “Sideroploide” (1960-1963) de Salvador Aulèstia, al Port de Barcelona, el va portar a voler a treballar el metall.


Amb l’obertura del seu propi taller, l’any 1974, Casanovas va iniciar una prolífica col·laboració amb els principals creadors del panorama artístic català. Del seu taller han sorgit obres tan significatives com “Núvol i cadira” d’Antoni Tàpies o “David i Goliat” d’Antoni Llena.