Pere Casanovas, escultor i col·laborador d'artistes


Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró
Carrer d'Argentona, 64
Del 24 d'abril al 31 d'octubre de 2021
 

Exposició sobre l'obra més destacada de Pere Casanovas, tant escultòrica, com gràfica i pictòrica. L'artista és considerat una figura central en l'escultura pública de l'art català del darrer quart del segle XX.

El Museu de Mataró va repassar la trajectòria artística de Pere Casanovas i la seva intensa col·laboració amb artistes de la rellevància d'Antoni Tàpies, Pablo Palazuelo, Antoni Llena, Frederic Amat, Perejaume o Josep Guinovart, entre molts d’altres.

Nascut a Sant Miquel de Campmajor (Girona) l’any 1943, amb catorze anys es va instal·lar amb la seva família a Mataró, on va començar a treballar com a torner a la foneria Roure. Poc després va entrar al taller de Lluís Terricabres, en “Terri”.

De l’experimentació inicial en el camp de la pintura i de les arts plàstiques, Pere Casanovas va passar a centrar-se en l’escultura. Ell mateix explica que l’observació detallada de l’obra Sideroploide (1960-1963) de Salvador Aulèstia, al Port de Barcelona, el va portar a voler treballar el metall. 

Amb l’obertura del seu propi taller, l’any 1974, Casanovas va iniciar una prolífica col·laboració amb els principals creadors del panorama artístic nacional. Del seu taller han sorgit obres tan significatives com Núvol i cadira d’Antoni Tàpies o David i Goliat d’Antoni Llena. 

Amb el títol “Pere Casanovas, escultor i col·laborador d’artistes” i comissariada per Manuel Guerrero, assagista i crític d’art, aquest projecte expositiu va voler donar a conèixer la trajectòria de Pere Casanovas i la rellevància de l’activitat desenvolupada pel seu taller. 

L’exposició oferia l’oportunitat de descobrir l’obra més destacada i més desconeguda de Casanovas, tant escultòrica, com gràfica i pictòrica, així com algunes de les obres dels artistes més destacats amb els quals va treballar. La mostra també acullia obres d'Antoni Tàpies, Joan Brossa, Moisès Villèlia, Josep Guinovart, Pablo Palazuelo, Miquel Navarro, Pep Duran, Agustí Roqué, Rebecca Horn, Sergi Aguilar, Jana Sterbak, Antoni Llena, Perejaume i Frederic Amat. 

Programa de l'exposició: