Exposicions permanents a Can Serra Història de la ciutat. Museu de Mataró


Adreça: El Carreró, 17 / Tel: 93 758 24 01 / A/e: [email protected]

Horari: De dimarts a divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges d’11 a 14 h. Tots els dilluns i els festius tancat (excepte 12 d'octubre, 1 de novembre i 6 de desembre que està obert d'11 a 14 h sempre que no siguin dilluns).

Cada primer dissabte de mes a les 18 h hi ha una visita guiada gratuïta

Iluro, ciutat romana

Exposició permanent del Museu de Mataró sobre el passat romà de la ciutat


‘Iluro, ciutat romana’ és una exposició que permet conèixer com era la ciutat de Mataró en l’època dels romans. La mostra, dividida en cinc àmbits temàtics, convida a descobrir de primera mà la ciutat d’Iluro amb totes les evolucions que s’han descobert els últims anys gràcies a les excavacions més recents. 

L’exposició exhibeix col·leccions amb les peces més destacades i també totes les noves adquisicions. Una de les referències és una làpida funerària de Lucius Màrcius Optatus, un alcalde de la ciutat. De fet, és en aquesta làpida on per primera vegada on es pot veure el nom d’Iluro. Entre les restes també hi ha el tresoret d’Iluro, una trobada de l’any 94 que consta de 19 monedes d’or d’època romana. Un dels conjunts més importants de tot l’estat espanyol que, a més, es conserva perfectament. La tercera gran peça és la Venus d’Iluro és trobada a les termes romanes de Can Xammar. 

La ciutat romana d’Iluro fou una de les urbs més importants de l’actual litoral català i estava especialitzada en l’exportació de vi. El vi d’Iluro, que s’extreia de les grans extensions de vinyes que hi havia cultivades en les terres de fora muralles, anava a parar a tots els racons de l’Imperi i era la font de riquesa principal de l’economia d’Iluro. Aquest comerç vitivinícola va fer augmentar la producció ceràmica de grans àmfores que servien per transportar el vi arreu del Mediterrani.

Aquest exposició, juntament amb l’exposició ‘Mataró, ciutat mediterrània’, constitueixen els dos eixos temàtics a partir dels quals el Museu de Mataró explica la història local, sense deixar de banda els diferents contextos històrics i artístics de cada època.

Galeria fotogràfica


Mataró, ciutat mediterrània

Exposició permanent del Museu de Mataró sobre la història i l'art de la ciutat


La segona planta del Museu acull una mostra variada de peces i objectes arqueològics, artístics i multimèdia que permeten al visitant fer un recorregut per la història de la ciutat.

Hi trobarem una breu menció al passat neolític, íber i romà. Ens endinsarem llavors en l'època medieval i la transformació a poc a poc del nucli urbà, que passà de la Iluro romana a la vila d'Alarona. Del Mataró feudal es passa a convertir-se en ciutat i trobarem Mataró posicionant-se en la Guerra de Successió al mateix temps que s'inicia el camí cap a nous models de producció que marcaran el caràcter al ciutat, ja que Mataró va ser pionera en en el procés de Revolució Industrial del país, i un exemple n'és la primera via de tren peninsular que va existir entre Barcelona i Mataró.

A partir d'aquí continuarem, a través dels objectes i peces d'art, la història mataronina en el camp tèxtil i en l'artístic, amb presència del Modernisme. Finalment hi ha un passeig visual pel segle XX que ens condueix cap a l'actualitat, amb Mataró com un exemple de ciutat viva i transformadora.

Galeria fotogràfica


Agenda d'activitats a Can Serra