Monument a Salvador Espriu

Manuel Cusachs


Autoria: Manuel Cusachs i Xivillé    /     Any: 2023  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i granit

Adreça: Passeig del Callao,  a tocar de la riera de Sant Simó

Monument a l'escriptor i poeta català Salvador Espriu a partir de l'escultura El curs de la vida de l'artista mataroní Manuel Cusachs.

L’estiu de 1979 Manuel Cusachs i Salvador Espriu van passar llargues hores parlant de l’obra del poeta i, a partir d’aquelles converses, l’escultor mataroní va treballar fins al 1989 una sèrie de 33 peces de bronze inspirades en l’obra més emblemàtica del poeta, El caminant i el mur. Espriu havia deixat dit a Cusachs que si mai se’l recordés voldira que hi fos present l’escultura que interpreta El curs de la vida, basada en el poema del mateix títol del primer epígraf “Les ombres, el riu, el somni perdut” de l'obra El caminant i el mur.

Cusachs va treballar en el projecte de fer aquest monument de record a la figura del gran poeta català, que es va presentar l’any 2015 a Arenys de Mar, però que no es va poder tirar endavant. Després que diverses entitats de la ciutat i personalitats del món de la cultura, la política i altres àmbits fessin palesa la demanda, Mataró va agafar el compromís de fer realitat el projecte.

El monument, tal com volia el seu autor, està ben a prop del mar, concretament al final del Passeig del Callao, a tocar de la riera de Sant Simó. El conjunt té una alçada total de 5,75 m i aproximadament 9.200 kg de pes.

Consta de l’escultura de bronze “El curs de la vida”; l’estructura del “Portal”, que simbolitza un portal sobre el mar i l’espai, i una peanya sobre la qual van instal·lades les dues. La peanya està composta per quatre blocs de pedra de granit. Al bloc central hi ha gravat “A Salvador Espriu, poeta”. Al bloc situat a migjorn hi ha gravats els quatre primers versos de la poesia XXIV de “Llibre de Sinera”: Quan la llum pujada des del fons del mar / a llevant comença just a tremolar, / he mirat aquesta terra, / he mirat aquesta terra…”. Al bloc situat al cantó de llevant hi ha gravats els versos de la poesia V del llibre “Cementiri de Sinera”: “Pels portals de Sinera / passo captant engrunes / de vells records ...”.

L’escultura El curs de la vida representa el mateix poeta, i el seu retrat, i la significació literària del camí de la vida.

Cusachs havia deixat feta la maqueta, els dibuixos i l'original en guix del monument. Han participat a la realització del monument Granits Barbany S.L i la Fundició Parellada.

L’acte oficial d’inauguració del monument va ser el diumenge 25 de febrer de 2023.

Manuel Cusachs

Manuel Cusachs i Xivillé (Mataró 1933 – 2019) va estudiar dibuix i pintura, però es va decantar per l’escultura. El 1962 va fer la primera exposició individual. Va impulsar el cicle d’exposicions “Volta a Catalunya d’un escultor” (1976-1983).

Va fer nombrosos retrats i monuments dedicats a personatges il·lustres: Josep Pla (1976), Josep Vallverdú (1977), Salvador Espriu (1979), Josep Maria Flotats (1980), Joan Fuster (1983), Miquel Martí i Pol (1995) o Joan Coromines (1996), entre d’altres.

Són seves la “Nova verge de Meritxell”, de Canillo (1980) i “Dotze senyes de Catalunya” (1983), amb textos de Joan Fuster. També és autor dels retrats que decoren vuit dels capitells del nou claustre de la Seu d’Urgell, dissenyat per Lluís Racionero (1987); les peces monumentals “Mataró” (1991); “L'abat Oliba” (1993, a Montserrat), les dues santes patrones de Mataró Juliana i Semproniana, a la capella de les Santes (1979); el “Monument a l'Onze de Setembre de 1714” a Granollers (1995) i el conjunt “L’interludi dels bibelots” (1993). Ha exposat tant col·lectivament com individual a diverses sales nacionals i internacionals com ara a París (1980), Boston (1987), Estrasburg (1988) i Roma i Palerm (1989), entre d’altres. La seva darrera obra pública és l’escultura de Sant Benet instal·lada a la Sagrada Família (2013).

L’any 2001 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi i el 2007 va ser nomenat Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi.

Mataró li ha dedicat dues grans exposicions. L’any 2013 a Can Serra del Museu de Mataró es van poder veure les 33 peces de bronze dedicades a Espriu a la mostra “Cusachs / Espriu. El caminant i el mur”. L’any 2018, poc abans de morir, l’Ajuntament de Mataró i els Amics de Ca l’Arenas van organitzar l’exposició antològica “Manuel Cusachs. El pas del temps (1947-2017)” a la Fundació Iluro, amb prop de 140 obres entre dibuixos, pintures i escultures d’aquest reconegut creador mataroní.