Memorial Covid-19

Pere Casanovas


Autoria: Pere Casanovas i Simon    /     Any: 2022  

Tipus: Escultura     /     Material: Acer inoxidable

Adreça: Nou Parc Central

Monument de la ciutat de Mataró en record  a les víctimes i en reconeixement de totes els persones que van contribuir a la contenció i sanació dels efectes de la COVID-19. 

L’escultura parteix d’una base esfèrica conformant una proveta de laboratori, que alhora representa la universalitat amb els quatre punts cardinals. De les quatre línies, una és la vida que s’estronca; l’altra representa l’escala del coneixement de Ramon Llull, és a dir, la ciència que ens cura i allibera amb esperança. Les altres dues són la gesta tan esperada de l’abraçada amb éssers estimats i el final de victòria i superació.

L’escultura està realitzada amb acer inoxidable 316L, amb un dimensionat de 800 cm. d’alçada x 1,75 cm. d’amplada x 1,75 cm. de profunditat. 

El 29 de juny de 2020 la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró va aprovar per unanimitat una declaració institucional per fer un reconeixement al personal de serveis públics, empreses, particulars i persones voluntàries que han treballat i treballen durant la pandèmia de la COVID -19. 

La ciutat vol recordar i tenir presents a tots els mataronins i mataronines que ja no hi son, que han estat víctimes de la pandèmia. Són moltes les persones que han perdut un ésser estimat i en moltes ocasions no l’han pogut acompanyar o acomiadar.

L’Ajuntament de Mataró vol deixar constància de la situació extraordinària que a meitats de l'any 2022 encara estàvem patint. Per aquest motiu va fer un homenatge en un espai públic, un lloc visible per a tothom. Es tracta d'un memorial permanent per recordar  les vides perdudes, un símbol de l’esforç,  unitat de la ciutadania que ens ajudi a desconnectar del temps passat en confinament, però a la vegada un espai de vida i agraïment als que amb la seva feina han estat a primera línea. 


Pere Casanovas

Al capdavant del seu taller d’escultura, ubicat a la ciutat de Mataró, Pere Casanovas ha treballat amb els artistes catalans i internacionals més destacats del darrer quart del segle XX. El seu taller és un dels referents ineludibles de l’art contemporani a Catalunya.

Nascut a Sant Miquel de Campmajor, a Girona, el 1943, Pere Casanovas es va instal·lar ben aviat a Mataró, amb la seva família, als 14 anys. Des d’aleshores ha desplegat sempre la seva activitat professional des dels seus diferents tallers d’escultura a Mataró. 

Més endavant, el 1974, ja va obrir el seu primer taller, a la Baixada de les Escaletes, on començà a fer les seves escultures i a col·laborar amb diversos artistes, amb els quals compartia els seus imprescindibles coneixements tècnics i artesans. Moisès Villèlia i Josep Guinovart foren els primers amb els quals va col·laborar. 

El seu treball continuat amb artistes com Guinovart, Pablo Palazuelo, Antoni Tàpies, Perejaume, Sergi Aguilar, Antoni Llena o Frederic Amat, entre molts d’altres, tot participant en la construcció d’algunes de les escultures públiques més emblemàtiques de la ciutat de Barcelona, ha convertit el taller d’escultura de Pere Casanovas en un dels referents ineludibles de l’art català contemporani.

No hi ha dubte que per poder explicar amb rigor l’escultura catalana pública dels darrers cinquanta anys és indispensable conèixer el treball ingent que Pere Casanovas, des del seu taller d’escultura de Mataró, ha realitzat al costat dels més importants artistes catalans i internacionals que han passat per Barcelona i Catalunya aquestes darreres dècades.