Fashion Art. 20è Aniversari


Can Marfà. Museu de Mataró
Passatge de Can Marfà, 1
 
Del 16 de juny al 15 d'octubre

El Museu de Mataró va celebrar el vintè aniversari del projecte Fashion Art. Per aquest motiu, amb la col·laboració del Fashion Art Institute, es va presentar una exposició commemorativa, que explicava la filosofia i la rellevància d’aquest projecte que es va fer internacional i es va convertir en un autèntic compromís amb l’art, la moda, els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l’acció social, de la mà del seu artífex: el dissenyador de moda Manuel Fernández

A la dècada dels setanta, el Metropolitan Museum de Nova York dedicà una gran exposició a Cristòbal Balenciaga, i una dècada més tard s’organitzà una mostra a un dissenyador viu: Yves Saint Laurent. Des de llavors, les exposicions de moda han atret un públic nombrós als museus. En general es tracta d’exposicions en què el protagonisme correspon principalment a la moda o al modista. El projecte Fashion Art és una altra cosa, una proposta diferent que no tracta de projectar la imatge d’un dissenyador, sinó de proposar un exercici d’interacció cultural entre l’art i la moda amb un compromís amb la sostenibilitat i l’acció social.

L’exposició Fashion Art. 20è Aniversari va oferir als visitants l'oportunitat de conèixer el projecte i gaudir d'una selecció de 29 vestits que fusionaven disseny de moda i art, feta especialment per Manuel Fernández entre la seva col·lecció de més de 300 peces. 28 d’aquests vestits van ser intervinguts per artistes plàstics de rellevància nacional i internacional: Anuca Aisa, Grimanesa Amorós, Irene López de León, Jaime de Laiguana, Chillida Belzunce, Rafael Canogar, Guillermo Cárdenas, Juanjo Castillo, José Manuel Ciria, Pilar Copete, Pepe Dámaso, Rolo de Sedas, Ana Isabel Díez, Facundo Fierro, Lucy Yegros, Mar García Ranero, Luis Gordillo, Agustín Ibarrola, Anna Jonsson, Abraham La Calle, Ouka Leele, Cacheila Soto, Jorge Perugorria, Pedro Paricio, Ro.Ro, Matías Sánchez, Eduardo Úrculo i Marta Vega. El vestit n. 29 era totalment blanc, ja que el dissenyador va decidir posar-lo a disposició d’una artista mataronina perquè hi fes la seva creació. Es tractava d’un vestit de núvia, amb el que Manuel Fernández feia una picada d’ullet al primer vestit pintat amb què va començar el seu projecte, en una desfilada a Madrid. L’artista escollida per fer aquella intervenció de cocreació a Mataró fou la ceramista Mia Llauder que, amb aquest motiu, excepcionalment, va treballar a Can Marfà, convertint un petit espai de l’exposició en un atelier d’artista. 

Els i les artistes escollides per l'exposició del 20è aniversari pertanyien a diferents generacions i eren de procedències geogràfiques molt diverses, que abastaven els continents europeu i americà. Des del punt de vista cronològic, permeten fer un recorregut per totes les etapes del projecte Fashion Art, des de l’any 1998 al 2023. Són artistes de trajectòria professional àmplia, interessats a explorar el binomi creatiu entre art i moda i especialment compromesos amb els objectius de desenvolupament sostenible. Tots ells simbolitzen perfectament la varietat de tècniques i sensibilitats en un món divers i canviant, que s’enfronta a nous reptes de futur.

Durant el període d’exposició, el Museu de Mataró va dur a terme activitats familiars, tallers i una jornada de reflexió i debat sobre els objectius de desenvolupament sostenible i la moda.



Full de sala  

Dossier de premsa


Galeria de fotografies