Monument a Pau Casals

Autoria desconeguda


Autoria desconeguda    /     Any: 2004  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i acer corten

Adreça: Parc Central

Retrat de cap del músic Pau Casals realitzat en bronze. L’escultura està col·locada al damunt d’una planxa horitzontal d’acer corten, que s’uneix a una planxa vertical del mateix material de majors dimensions. Sota el retrat de Pau Casals, la planxa dibuixa la silueta d’un violoncel. El monument conté la inscripció “Mataró a Pau Casals”. 

El músic català Pau Casals (El Vendrell, 1876 - San Juan de Puerto Rico, 1973) és considerat un dels violoncel·listes més destacats del segle XX. El seu pare, també músic, li va transmetre els seus primers coneixements musicals, que Casals va ampliar amb estudis a Barcelona i a Madrid. Com a intèrpret, va aportar noves possibilitats tècniques i expressives al violoncel i va actuar en els principals auditoris d’arreu del món. El músic també va destacar com a director, compositor i docent. Va mantenir sempre una dedicació constant a la defensa dels valors de la pau i de la llibertat, fet que demostren els nombrosos concerts benèfics, la implicació en accions humanitàries i les diverses intervencions que va fer a les Nacions Unides.

El retrat mataroní de Casals està fet a partir del motlle que conserva la Fundació Pau Casals del Vendrell. L’escultura va ser promoguda i donada a la ciutat pel Grup Cultural Pla dels Amats de Mataró. L’acte d’inauguració es va celebrar en el marc dels actes de la Diada Nacional de Catalunya de l’any 2004.