Monument a Miquel Biada

Joaquim Ros i Bofarull


Autoria: Joaquim Ros i Bofarull    /     Any: 1948  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i pedra (granit)

Adreça: Pl. de Miquel Biada (davant de l'estació de tren)

Escultura de bronze d’estil clàssic que representa el déu Hermes o Mercuri. La figura mostra un jove en actitud de corredor, amb un casc i unes sandàlies alades, que aixeca els braços enlaire subjectant una oreneta i un caduceu. La figura s’alça al damunt d’una roda de tren que llisca sobre un rail. L’escultura està col·locada sobre un bloc de pedra granítica amb un medalló de bronze amb la representació en relleu de l’efígie de Miquel Biada. 

El conjunt es troba en una zona enjardinada delimitada per un banc de pedra amb la inscripció “La ciutat de Mataró a Miquel Biada” feta amb lletres de bronze. 

El monument ret homenatge a l’armador i comerciant mataroní Miquel Biada i Bunyol (Mataró, 1789-1848). Biada va estudiar nàutica a Arenys de Mar i va marxar a Veneçuela, país on va establir-se com a armador. Més tard, va viatjar a Cuba, on va fer una gran fortuna i on va ser testimoni de la construcció de la línia fèrria cubana. En tornar a la seva ciutat natal, va promoure la construcció del primer ferrocarril de la península, entre Barcelona i Mataró, inaugurat el 28 d’octubre de 1848. Associat amb Josep M. Roca i altres emprenedors, Biada va encarregar a enginyers anglesos el traçat i la construcció de la via del tren i de les primeres quatre locomotores. La introducció d’aquest mitjà de transport i comunicació va obrir noves possibilitats al comerç i, al mateix temps, va contribuir al creixement i enriquiment de la ciutat.  

L’escultura va ser inaugurada el 28 d’octubre de 1948, data de celebració del centenari del primer ferrocarril, en un acte festiu multitudinari. 

El personatge de l’escultura és el déu grec Hermes, missatger dels déus de l’Olimp, conegut com a Mercuri en la mitologia romana. Hermes era, també, el guia dels morts als inferns i la divinitat protectora del comerç, dels negocis, dels viatgers i dels lladres. 

A la mà esquerra sosté una oreneta, símbol del viatge, i a la mà dreta hi porta un caduceu, bastó fet de branca d’olivera amb dues serps enroscades. Porta al cap un casc alat i en els turmells hi té unes ales que li permeten córrer a gran velocitat.