Monument a les Brigades Internacionals

Ramon M. Esquerra i Pere Casanovas


Autoria: Ramon M. Esquerra i Pere Casanovas    /     Any: 1988  

Tipus: Escultura     /     Material: Ferro i pedra

Adreça: Pl. de Rafael Casanova

Piràmide de tres arestes, formada per planxes triangulars de ferro, que representa l’anagrama de les Brigades Internacionals. L’escultura està col·locada sobre una capa de pedra triturada que adopta una forma circular. 

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per voluntaris de diversos països del món que van venir a Espanya durant la Guerra Civil a combatre el feixisme. Les brigades van ser creades oficialment pel govern de la Segona República el 22 d’octubre de 1936. Es calcula que en van formar part al voltant de 35.000 voluntaris de 54 nacionalitats. El setembre de 1938, a causa de la pressió internacional, es van retirar del conflicte. 

L’escultura es va inaugurar el 24 d’abril de 1988 en un acte commemoratiu en el qualva participar una delegació de supervivents de les Brigades Internacionals.

L’escultura està situada davant del Col·legi dels Salesians. Entre l’abril de 1938 i el gener de 1939, aquesta escola va acollir un hospital militar internacional conegut com a Clínica Quirúrgica número 7 de l’Exèrcit Popular. Es tractava d’un hospital de base, especialitzat en traumatologia, amb una capacitat de vuit-cents llits. De les cent vuit persones que van treballar a l’hospital s’han identificat vint-i-tres nacionalitats diferents, la més nombrosa de les quals és la nord-americana.