Monument a Josep Puig i Cadafalch

Manuel Cusachs i Xivillé


Autoria: Manuel Cusachs i Xivillé    /     Any: 2002  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze, ferro i pedra (granit)

Adreça: Parc Central

Figura de bronze de grans dimensions que representa Josep Puig i Cadafalch dempeus amb un llibre i un llapis a les mans. Al seu costat s’hi troba una estructura metàl·lica que evoca una barana de ferro forjat d’estil modernista. 

L’escultura està situada al damunt d’una base quadrada de granit amb la inscripció: "Josep Puig i Cadafalch, Mataró 1867 - Barcelona 1956 / Eminent arquitecte del modernisme a Catalunya / Prestigiós historiador de l'art i restaurador de patrimoni / President de la Mancomunitat 1917 / de Catalunya 1923".   

Fill il·lustre de la ciutat de Mataró, Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867 - Barcelona, 1956) és considerat una de les personalitats més destacades de la Catalunya contemporània. Intel·lectual polifacètic i treballador infatigable, el seu pensament i la seva activitat es concentren principalment en tres facetes, com a arquitecte, polític i historiador de l’art, en les quals va esdevenir una figura primordial del seu temps. 

El Puig i Cadafalch arquitecte, a cavall entre el modernisme i el noucentisme, va iniciar la seva trajectòria a Mataró com a arquitecte municipal, per passar a construir edificis singulars per a l’alta burgesia i projectar grans canvis urbanístics per a la ciutat de Barcelona. La seva vocació social el va portar a ocupar llocs clau de la política nacionalista catalana, i va arribar a la Presidència de la Mancomunitat de Catalunya l’any 1917. Com a historiador de l’art, Puig i Cadafalch va erigir-se com la gran autoritat europea en l’estudi del romànic, període al voltant del qual va centrar la seva extensa recerca. 

L’escultura va ser promoguda pel Grup d’Opinió Jaume Llavina amb motiu de la celebració de l’Any Puig i Cadafalch l’any 2001. La iniciativa va ser recollida per l’Ajuntament de Mataró i es va poder materialitzar amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. El monument es va inaugurar l’any 2002 com a cloenda de la celebració de l’Any Puig i Cadafalch.