Monument a Josep Puig i Cadafalch

Manuel Cusachs i Xivillé


Autoria: Manuel Cusachs i Xivillé    /     Any: 2015  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i acer corten

Adreça: Pati del TecnoCampus

Retrat de bust de Josep Puig i Cadafalch fet en bronze. L’escultura està col·locada sobre un pedestal d’acer corten. 

Fill il·lustre de la ciutat de Mataró, Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867 - Barcelona, 1956) és considerat una de les personalitats més destacades de la Catalunya contemporània. Intel·lectual polifacètic i treballador infatigable, el seu pensament i la seva activitat es concentren principalment en tres facetes, com a arquitecte, polític i historiador de l’art, en les quals va esdevenir una figura primordial del seu temps. 

El Puig i Cadafalch arquitecte, a cavall entre el modernisme i el noucentisme, va iniciar la seva trajectòria a Mataró com a arquitecte municipal, per passar a construir edificis singulars per a l’alta burgesia i projectar grans canvis urbanístics per a la ciutat de Barcelona. La seva vocació social el va portar a ocupar llocs clau de la política nacionalista catalana, i va arribar a la Presidència de la Mancomunitat de Catalunya l’any 1917. Com a historiador de l’art, Puig i Cadafalch va erigir-se com la gran autoritat europea en l’estudi del romànic, període al voltant del qual va centrar la seva extensa recerca. 

Reproducció del bust de Josep Puig i Cadafalch, realitzat per Manuel Cusachs, que es troba al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat des de l’any 2015.