Monument a Josep Anselm Clavé


Autoria desconeguda   /     Any: 1911  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i marbre

Adreça: Parc Central Vell

Retrat de bust de Josep Anselm Clavé fet en bronze. L’escultura està situada sobre un pedestal de marbre amb una placa que conté una inscripció amb el seu nom: “J. Anselm Clavé”. La peça està emmarcada per un mur de pedra esglaonat. 

Fundador del moviment coral a Catalunya, Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824 - 1874) és considerat un dels compositors més populars del segle XIX. L’any 1850 va crear la primera societat coral de l’Estat, La Fraternitat, com un projecte social i pedagògic per apropar la cultura i la música a les classes treballadores. El model claverià es va estendre ràpidament per tot el país i en pocs anys van començar a proliferar les societat corals, que es van agrupar sota el paraigües de l’Associació Euterpense l’any 1860. Actualment la Federació de Cors de Clavé, hereva d’aquesta primera entitat, encara es troba activa. 

Es tracta del monument commemoratiu més antic de la ciutat de Mataró. L’escultura és fruit de la iniciativa d’un grup de mataronins que l’any 1911, sota el nom de Comissió Pro-Clavé, va sol·licitar a l’Ajuntament l’erecció d’un monument en memòria del compositor. L’obra és una rèplica del bust de Clavé realitzat per l’escultor Joan Roig Solé l’any 1874, que es conserva al Centre de Lectura de Reus.