Monument a Honorat Vilamanyà

Iago Vilamanyà i M. Dolors Periel


Autoria: Iago Vilamanyà i M. Dolors Periel    /     Any: 2008  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i acer inoxidable

Adreça: Parc Central

Retrat de bust d’Honorat Vilamanyà fet en bronze. L’escultura està col·locada sobre un pedestal d’acer inoxidable amb la inscripció “Mataró a Honorat Vilamanyà” i un fragment de la partitura de la sardana El Ferm.

El músic i compositor Honorat Vilamanyà i Serra (Ripoll, 1905 - Barcelona, 1963) és considerat un dels autors de sardanes més destacat del nostre país. Vilamanyà va estudiar violí i harmonia amb el compositor Ramon Serrat i va ser deixeble del mestre Eduard Toldrà, amb qui va aprofundir en l’estudi del violí. A Ripoll va iniciar una important tasca pedagògica, que va continuar a Vic (1935), Olot (1951-1953) i Mataró (1954-1963). A la capital del Maresme, Vilamanyà va dirigir la Banda Municipal i l’orquestra i el cor de la Sala Cabanyes. Entre les seves principals sardanes hi ha Camí dels Pirineus i El Ferm. Vilamanyà va cultivar diferents gèneres musicals, com la música simfònica, gènere en el qual va destacar amb la seva obra Gnoms de la Maladeta

L’artista, Iago Vilamanyà, és fill del compositor Honorat Vilamanyà, motiu pel qual l’obra esdevé un record personal envers el seu pare.