Mataró Houses

Robert Harrison


Autoria: Robert Harrison    /     Any: 2016  

Tipus: Escultura     /     Material: Acer galvanitzat, maó i ceràmica esmaltada

Adreça: Plaça d'Antoni Gaudí

Escultura formada per tres cases construïdes amb una malla metàl·lica, que contenen fragments de maó i rajoles de ceràmica esmaltada de rebuig, procedents del taller de l’artesà Manuel Diestre. Les cases estan apilades creant un joc d’equilibri. Les dues cases situades a la part inferior es recolzen al terra només per les seves arestes. La tercera casa està col·locada al seu damunt de forma paral·lela al terra. La disposició de les tres cases crea un espai buit de forma triangular al centre de l’escultura.

En la seva obra, Harrison utilitza la forma arquetípica universal de la casa com un símbol de l’habitatge humà. A Mataró, l’autor crea una tríada de formes de cases a escala humana, com a homenatge als edificis fets per Antoni Gaudí, en les quals són presents el maó i la ceràmica, elements constructius i decoratius utilitzats per l’arquitecte. 

L’escultura s’emmarca en el projecte artístic “WABA Nau Gaudí Mataró”, impulsat amb motiu de la celebració del 47è Congrés i Assemblea General de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica a Barcelona l’any 2016, que va girar entorn de la temàtica “La ceràmica en l’arquitectura i l’espai públic”. 

El projecte va consistir a convidar  sis artistes del col·lectiu WABA (Associació Mundial d’Artistes del Maó, segons les sigles en anglès) a desenvolupar un procés de creació artística al voltant de l’edifici emblemàtic de la Nau Gaudí. WABA es va fundar l’any 2011 a Dinamarca i agrupa a artistes que treballen amb el maó. En aquesta ocasió, els artistes es van inspirar en l’obra gaudiniana per a crear les seves obres.