Locomotora Mataró i Coca

Josep M. Rovira i Brull


Autoria: Josep M. Rovira i Brull     /     Any: 1967  

Tipus: Plafó escultòric    /     Material: Ferro

Adreça: Av. del Corregiment, 71

Mural escultòric amb la representació de la locomotora “Mataró” i de l’exvot d’un vaixell medieval, conegut com a Coca de Mataró. Les peces estan fixades a la paret mitjançant una planxa de ferro que els  fa de suport. L’escultura està situada sobre la porta d’entrada a l’edifici de l’Escola Cirera. 

L’escultura, treballada al taller de forja artística Ribes, representa dos elements patrimonials de gran singularitat i rellevància per a la ciutat de Mataró. Per una banda, la locomotora de vapor “Mataró”, la primera màquina de ferrocarril que va circular a la Península l’any 1848 entre Barcelona i Mataró. I per una altra, la Coca de Mataró, un exvot mariner provinent de l’ermita de Sant Simó que representa un vaixell medieval conegut com a coca. Construït al segle XV, aquest model de vaixell és considerat el més antic d’Europa i es conserva al Museu Marítim de Rotterdam (Països Baixos). 

Un exvot es una donació que es fa a Crist, a la Mare de Déu o a un sant en compliment d’un vot o en record a un benefici rebut, que consisteix en un objecte que es penja a la paret o al sostre d’una capella o església. L’exvot pot prendre múltiples formes: una figura de cera, una taula amb una pintura, una fotografia o, en el cas de la Coca de Mataró, la representació d’un vaixell.