L’Esperit de Figuera Major

Manuel Cusachs i Xivillé


Autoria: Manuel Cusachs i Xivillé    /     Any: 1992 

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i ferro

Adreça: Ronda de Sant Oleguer

Representació d’una figura femenina feta amb peces de ferro torçades i doblegades, que creen línies ondulants i generen un joc entre el buit i el ple. El bust té un caràcter realista que es contraposa a l’abstracció de la resta de la figura. L’escultura de la dona està pintada de color blau, en referència al color de l’aigua. 

A sota de la figura femenina, una tira de ferro pintat de color negre s’aixeca del paviment dibuixant una corba que simbolitza l’horitzó. A cada costat s’alcen dues estructures, les línies de les quals representen la forma de dos arbres, el garrofer i la figuera, pintats de color gris. 

L’escultura forma part d’un brollador, format per una plataforma circular d’obra vista i cinc basses rectangulars que segueixen el desnivell del carrer.  

El títol de l’escultura fa referència a l’antic torrent de la Figuera Major, que discorria per la zona de Vista Alegre envoltat de camps de vinyes i garrofers. 

Part dels ferros retorçats que componen l’escultura van ser recuperats del mar, d’antics rails que havien servit per a varar embarcacions.