La cadira de l’alcalde

Perecoll


Autoria: Perecoll    /     Any: 2018  

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze

Agenda: La Riera (davant de l'Ateneu de la Fundació Iluro, núm. 92 de La Riera)

Escultura de bronze que reprodueix de forma realista una cadira entapissada d’època, amb el respatller foradat per cinc trets. La cadira està col·locada al damunt d’una base del mateix material, on hi ha una placa amb una inscripció. 

L’escultura està erigida en memòria de l’alcalde republicà Josep Abril i Argemí (Santa Maria de Palautordera, 1869 – Barcelona, 1939). Abril va ser un dels fundadors del republicanisme mataroní de principis del segle XX. Líder del Partit Republicà Democràtic i Federalista Radical de Mataró, l’any 1930 va impulsar la creació del Centre Republicà Federal de Mataró. El 1931 aquesta entitat es va adherir a la recentment fundada Esquerra Republicana de Catalunya. Entre 1931 i 1934 va exercir el càrrec d’alcalde de l’Ajuntament de Mataró. L’any 1936, durant uns mesos, va tornar a assumir l’alcaldia amb el govern del Front Popular. 

Durant el període de la Guerra Civil espanyola, va exercir com a jutge i fiscal a Mataró, així com a comissari municipal a Dosrius. A les acaballes de la guerra, amb l’entrada de les tropes franquistes a Mataró el 27 de gener de 1939, totes les autoritats de l’exèrcit republicà i les forces d’ordre públic fidels a la República van marxar a l’exili. Josep Abril no va voler exiliar-se i el mes de febrer va ser detingut per les autoritats franquistes, que el van sotmetre a un judici sumaríssim. Abril va ser condemnat a mort i executat al Camp de la Bota el 16 de març de 1939.