Intolerància

Perecoll


Autoria: Perecoll    /     Any: 1994 

Tipus: Escultura     /     Material: Bronze i pedra (granit)

Adreça: Pg. de Carles Padrós (confluència del c. de la Mare de Déu de l'Esperança amb el pg. del Desviament)

Escultura formada per dos prismes de bronze de base quadrada, amb dues ales d’ocell com a nexe d’unió. Els prismes tenen marques de filferro espinós. L’escultura es troba sobre una base piramidal de granit rosa, que conté una placa amb la inscripció “A les víctimes de Mauthausen i d’altres camps d’extermini, i a tots els que han patit per causa de la intolerància. Mataró, 8 de maig de 1994”. 

Monument erigit en record de les víctimes dels camps nazis, amb motiu del 49è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen (Àustria). El camp va ser creat l’any 1938 durant l’etapa d’annexió d’Àustria al Tercer Reich alemany i va estar actiu fins al seu alliberament per l’exèrcit nord-americà, el 5 de maig de 1945. Malgrat que es desconeix el nombre exacte de víctimes, es calcula que en aquest camp, hi van morir al voltant de 119.000 persones, de diferents nacionalitats i ideologies. Dels gairebé 9.200 espanyols que van ser deportats als camps de concentració i d’extermini nazis, s’ha comptabilitzat que 7.148 van ser destinats a Mauthausen, on 4.772 van ser-hi assassinats o van perdre-hi la vida (dades del cens del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, elaborat conjuntament amb la Universitat Pomepu Fabra i Amical Mauthausen). 

Les ales representen l’àguila alemanya, símbol del feixisme que va provocar l’holocaust nazi. L’escultura simbolitza l’opressió i l’horror viscut per les víctimes del nazisme.