El rapte d’Europa

Ángel Heredero Bravo


Autoria: Ángel Heredero Bravo    /     Any: 1999  

Tipus: Conjunt escultòric     /     Material: Bronze i acer corten 

Adreça: Pl. d'Itàlia

Conjunt escultòric format per la representació d’una figura femenina i d’un brau. Ambdues figures fan referència al mite clàssic del rapte d’Europa, per part de Zeus transformat en brau. Europa està representada per la figura d’una dona nua, dempeus, amb els braços estesos endavant. Al seu darrere, en un segon pla, s’hi troba Zeus transformat en brau. L’escultura de l’animal està feta amb tub metàl·lic que dibuixa el perfil de la seva silueta. El classicisme de la figura femenina, contrasta amb la modernitat de la representació del brau.  

Les escultures formen part d’un brollador, on hi ha una inscripció amb les notes de l’Oda a l’Alegria de Ludwig van Beethoven, himne europeu des de l’any 1972. Els raigs de la font actuen a manera de rellotge, marcant les hores del dia. 

En la mitologia grega clàssica, Europa era una princesa fenícia, filla del rei Agenor de Tir (Líban). El déu Zeus, atret per la seva bellesa, va adoptar l’aparença d’un brau blanc per seduir-la i se la va emportar al damunt del seu llom fins a l’illa de Creta, on va revelar-li la seva identitat. De la unió sexual entre Europa i Zeus van néixer Minos, Radamant i Sarpedó. La divinitat va convertir Europa en la reina de Creta i va crear la constel·lació de Taure.