El Camí del Nord

M. Dolors Periel


Autoria: M. Dolors Periel    /     Any: 2005  

Tipus: Escultura     /     Material: Acer corten i acer inoxidable

Adreça: Platja del Callao (davant e les cases del Callao i zona restauració)

Escultura formada per un gran arc d’acer corten de nou metres de llargada, que surt de la sorra i s’uneix a una paret de forma quadrada d’acer inoxidable. En aquesta paret hi ha una inscripció on  posa “El Camí del Nord” i el nom de tots els pobles per on passa la ruta. La part inferior d’aquest mur està coberta per una planxa d’acer corten que dibuixa el perfil de la serralada dels Pirineus. L’escultura està orientada segons la línia del meridià.  

El Camí del Nord, també anomenat del Canigó, uneix la ciutat de Mataró amb Prada de Conflent (Catalunya Nord), al llarg d’una ruta de 213 quilòmetres. Aquest sender recupera el camí que van seguir milers d’exiliats republicans al final de la Guerra Civil espanyola, entre el gener i febrer de l’any 1939, fugint cap a França pel coll de Malrem. Alhora recupera camins que enllacen uns territoris vinculats per una història i una cultura comunes. 

La creació d’aquesta ruta de gran recorregut, la GR83, va ser iniciativa dels Marxaires del Canigó i dels Amics i Amigues del Camí del Nord de la Catalunya Nord, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i de la UEC (Unió Excursionista de Catalunya). L’escultura marca el punt d’inici de la ruta.