Cooperació

Jaume Simon i Mònica Vilert


Autoria: Jaume Simon i Mònica Vilert    /     Any: 1996  

Tipus: Escultura     /     Material: Acer corten

Adreça: Pl. del Forn del Vidre

Estructura d’acer corten feta per dotze tubs fixats al terra formant un cercle, que convergeixen a la part superior en un cos cilíndric de major diàmetre. Al paviment hi ha la paraula "Cooperació" feta amb lletres metàl·liques.

L’escultura, situada a la plaça del Forn del Vidre, és un homenatge al passat del moviment cooperativista de la ciutat, així com a la cooperativa Cristalleries de Mataró. Coneguda popularment com el Forn del Vidre, la cooperativa té el seu origen en l’empresa fundada el 1919 per iniciativa de Josep Ros, artesà del vidre d’ideologia sindicalista, junt amb els socis Pau Pi, Josep Juan i Timoteu Estanyol. L’any 1925 la fàbrica va passar a funcionar com a cooperativa de producció, tot i que no va ser fins al 1934 que es va establir com a Cooperativa Obrera Cristalleries Mataró. Els estatuts de la col·lectivitat van ser redactats per Joan Peiró, líder anarcosindicalista que va exercir-ne la direcció.  

Cristalleries Mataró va esdevenir l’empresa més important en la fabricació de bombetes a Espanya, i exportava els seus productes arreu del món. Amb els anys, la producció es va ampliar mitjançant l’elaboració de tota mena de recipients i objectes decoratius de vidre bufat. L’esperit cooperatiu de la fàbrica, la va convertir en un referent educatiu, cultural i econòmic a la ciutat de Mataró, i va promoure la creació d’una escola, d’una mútua, d’un economat, d’un grup cultural i de diversos equips esportius, així com la realització d’actes públics oberts a tota la ciutadania. Cristalleries de Mataró va tancar les seves portes l’any 2008.