LES DONES A LA COOPERATIVA CRISTALLERIES DE MATARÓ


El paper de la dona treballadora dins de la cooperativa de Cristalleries de Mataró S.C., es va iniciar amb la Guerra Civil (1936-1939), moment en que molts dels treballadors del forn van ser cridats a files o, de manera voluntària, van marxar al front. Aquesta important industria vidriera mataronina (1919-2008), -dedicada principalment a producció d’objectes de vidre per a la indústria de bombetes elèctriques, i a la fabricació de varetes capil·lars prismàtiques per al muntatge de termòmetres- va trobar en la població femenina una manera de cobrir una sèrie de llocs de treball vacants de difícil substitució amb mà d’obra masculina, donada la situació de conflicte que vivia el país. Un cop acabada la guerra, i amb la tornada dels homes del front, les dones deixaren d’ocupar llocs de treball a la cooperativa fins al 1941, moment en que, per la manca de personal, es va tornar a recorre al treball femení.

Al inici, els condicionants per l’entrada de les dones a la fàbrica eren que tinguessin entre 14 i 16 anys i, en casar-se, havien de renunciar a la feina. Però a la pràctica,  moltes d’elles es casaren i continuaren treballant a Cristalleries durant tota la seva vida laboral. Els llocs de treball que ocupaven estaven separats dels forns i la retribució que rebien era igual a la dels aprenents.

Les primeres tasques de les que es varen ocupar les treballadores del Forn del Vidre varen ser tallar i enrivetar vores, triar bombetes i encapsar-les, així com el calibratge de les varetes i del tub del termòmetre. Amb els anys les dones aniran ocupant llocs de treball de les diferents seccions productives i tècniques, tot i que no arribaran a tenir càrrecs dins la Junta.

L’any 2009 el Museu va rebre la donació de més de 500 peces procedents de la cooperativa, entre elles un ampli conjunt d’ampolles de les bombetes que es fabricaven de manera industrial al Forn. Hem triat aquestes peces per representar el treball femení de la fàbrica, ja que el control de qualitat i encapsar les bombetes van ser les primeres tasques encarregades a les dones en la línia de producció.

Des del Museu de Mataró volem fer aquest homenatge les dones treballadores del vidre amb motiu del dia Internacional de les Dones, aprofitant que enguany també celebrem l’Any Internacional del Vidre. De fet la propera exposició a Can Serra Història de la Ciutat serà Matèries en fusió. El vidre a les col·leccions del Museu de Mataró, que s'inaugurarà el proper 1 d'abril.


Selecció d’ampolles de bombetes de Cristalleries de Mataró S.C. Segona meitat del segle XX. Vidre industrial automàtic. Museu de Mataró. Foto de Sergio Ruíz.

Dones treballadores de Cristalleries Mataró S.C. Arxiu Comarcal de Maresme. Fons Carreras. Foto de Santi Carreras Sajaloli. 


Font: “La producció del vidre al Maresme. Centenari del Forn del Vidre, una cooperativa singular”. Arxiu Comarcal del Maresme. 2020.