La Unió de Cooperadors de Mataró

La Unió de Cooperatives de Mataró (UCM) es va fundar el 1927, fruit de la fusió de diverses cooperatives de consum de la ciutat, amb el propòsit d’oferir als seus socis la possibilitat d’adquirir a preus assequibles aliments i articles de primera necessitat.

Inicialment, l’entitat va estar constituïda per quatre de les principals societats cooperativistes locals: “La Puerto-Riqueña”, “La Marítima de Mataró”, “La Protectora Mataronesa” i l’”Economato Republicano Federal. Més endavant, s’hi van adherir les cooperatives “La Llavaneras, l’”Estrella Mataronesa” i el forn col·lectiu“ La Tahona

El cooperativisme va rebre un impuls cabdal amb la Llei de Cooperatives, que va tirar endavant el govern de la Segona República el 1934. A l’empara d’aquesta nova legislació el cooperativisme a Mataró va adquirir més força, articulant la producció i subministrament de productes bàsics als obrers i esdevenint el pal de paller de la vida cultural i educativa de la ciutat. En aquest context favorable, la UCM va anar creixent i adquirint un ampli patrimoni que, malauradament, es va perdre amb el final de la Guerra Civil.

El 1939 es va suprimir la legislació cooperativa i es va confiscar tot el seu patrimoni sota la llei de “Incautamiento de los bienes marxistas”. Els béns immobles van ser retornats el 1941, però es perderen de nou una dècada després per la fusió amb la Mutualitat de l’Aliança Mataronina.

L’any 2005, després de múltiples reivindicacions i negociacions, es va crear la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, entitat formada pel consistori i la UCM amb la intenció de retornar el patrimoni espoliat i garantir la seva preservació. 

El 2011 el Cafè de Mar, antiga seu de la cooperativa de pescadors “La Marítima”, va retornar a mans cooperatives i va esdevenir el motor de múltiples projectes al servei del cooperativisme i de l’economia social.

El 2013 l’Ajuntament va comprar el Pati del Cafè Nou i el 2015 el Cafè Nou al Patronat de la Sagrada Família, darrer propietari. 

Va ser el 2018 quan es van iniciar les obres de rehabilitació de l’edifici per a nous usos culturals.

L'any 2022 es va inaugurar el nou equipament.

Biblioteca Arxiu


Arxiu Biblioteca Unió de Cooperadors de Mataró


La sala polivalent del Cafè Nou acull, des d'aquest 2024, una part de l'Arxiu Biblioteca de la Unió de Cooperadors de Mataró (UCM), la qual disposa de publicacions especialitzades en cooperativisme, moviment obrer i moviments socials, tan des d'una perspectiva històrica com de la teoria i pràctica actual.

L'horari d'atenció és els dimarts de 18 a 20 h de la tarda i hores concertades.

www.uniocoopmataro.cat/biblioteca/

[email protected]

Fotografies antigues