XL Sessió d'Estudis Mataronins

Conferències

Dissabte 25 de novembre de 2023 / A partir de les 17 h / Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró (Carrer de la Beata Maria, 3)

El Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró organitza la XL Sessió d’Estudis Mataronins, aquest dissabte 25 de novembre, a partir de les 5 de la tarda, a la sala d’exposicions de l’entitat, la qual actualment acull la mostra sobre la locomotora del primer ferrocarril a la Península: La Mataró. Una icona de la ciutat

Cap a la meitat de la sessió es presentarà el volum de la Sessió d’Estudis Mataronins de l’any passat i el número 137 de la revista Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, que conté articles d’Àngel M. Hernàndez, Carles Gorini i Josep Maria Fradera.

Fa quaranta anys que se celebra la Sessió d’Estudis Mataronins, una trobada d’estudiosos i estudioses que presenten comunicacions sobre temes d’història, arqueologia, geografia, etnografia, literatura, etc., en els àmbits de Mataró i el Maresme. En l’acte, que sol tenir una durada de tres hores, s’exposen breument les comunicacions i es facilita el col·loqui entre assistents.

El conjunt de les sessions ha generat un corpus acadèmic notable de més de sis-centes comunicacions, les quals es poden consultar en els volums en paper que s’editen cada any i també en format digital dins el web de Revistes Catalanes amb Accés Obert (www.raco.cat).  

Les comunicacions d'enguany són les següents:
Bases per a l’estudi del poblament humà en el Maresme en època postglacial, a càrrec de David Farell i Garrigós.

Noves dades sobre el jaciment del Camí de la Mina (Cabrils, Maresme), a càrrec de Ramon Coll Monteagudo i Jordi Bagà Pascual.

Notes sobre un amoret d’os treballat procedent de can Xammar (Mataró), a càrrec de Robert Lleonart i Casadevall i Joan Francesc Clariana i Roig.

Un vas de sigillata gàl·lica tardana de ca la Madrona (Mataró), a càrrec de Joan Francesc Clariana i Roig.

Mataró al segle XIV: menestrals i pagesos. El capbreu de Pere de Màrgens (1369), a càrrec d'Enric Subiñà i Coll.

El capbreu d’Enric de Sentmenat. Dosrius a finals del segle XVI. Masos, censos i pagesos grassos, a càrrec de Josep Ramis Nieto.

Òrrius a l’època moderna. Un poble entre el Maresme i el Vallès Oriental, a càrrec d'Alexandra Capdevila Muntadas.

El procés d’Isabel Amada, acusada pel Sant Ofici de superstició malèfica i pacte amb el diable (Mataró, 1669), a càrrec d'Antoni Llamas i Mantero.

Els orígens dels carrers de St. Jaume, de St. Rafel i Rial de Sa Clavella. Breu estudi sobre la urbanització del sector de la Torre del Pobre Home de ponent (Arenys de Mar, s. XVIII), a càrrec de David Castañeda Massaguer.

«Per preparar lo modo de celebrar lo Jubileu»: la Confraria de les Ànimes del Purgatori de Mataró i els jubileus de 1776, 1826 i 1851, a càrrec d'Héctor López Silva.

Marià Salvañà i Roca: veterà de la Guerra del Francès, mestre d’escola de Mataró i propietari, a càrrec de Daniel Daví i Salvanyà.

10 de setembre de 1874 (fa 150 anys): els carlins ataquen Vilassar, a càrrec de Benet Oliva i Ricós.

Mataró, on tot va començar. Cent anys de la Casa del Poble de Mataró (1923), a càrrec de César Martín García.

Organitza: Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró

També et pot interessar…