Terra baixa (reconstrucció d'un crim)

Espectacle

Diumenge 28 de maig de 2023 / 19 h / Teatre Monumental (La Riera, 169)
28 euros platea | 26 euros amfiteatre

L'obra més universal d'Àngel Guimerà sobre el bé i el mal. Una mirada del segle XXI al gran clàssic del teatre català 

Terra baixa és, per sobre de tot, una obra de teatre d'emoció trepidant que llisca pel drama rural cap a la tragèdia romàntica per esclatar, en un últim crit alliberador, després d'haver assassinat l'amo: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». Tres vegades, a fi que quedi clar. El bé triomfa sobre el mal, la virtut sobre el vici, la puresa de les muntanyes sobre la mesquinesa de la terra baixa. Darrere del crim passional del protagonista, hi batega clarament un drama social que, llegit des del segle XXI, anticipa de moltes maneres la història del segle XX.

Pablo Ley converteix el clàssic de Guimerà en un relat detectivesc i en un thriller magnífic sobre la lluita de classes. Sense perdre de vista els orígens ni renunciar a l’essència d’aquest text universal, la dramatúrgia de Pablo Ley trasllada Terra baixa al segle XX i hi introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari de policia, en Vinagret. Aquest serà l’encarregat d’investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. En Manelic ha matat en Sebastià per alliberar la Marta (i a ell mateix). Una mirada contemporània i trepidant que llisca del drama rural a la tragèdia romàntica per culminar en: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». El crit alliberador de la classe obrera lluitant contra l’opressió. Una història d’intriga i revolta que us deixarà enganxats a la cadira.


Fitxa artística
Autoria: Àngel Guimerà.
Direcció: Carme Portaceli.
Dramatúrgia: Pablo Ley i Carme Portaceli.
Versió: Pablo Ley.
Intèrprets: Pepo Blasco, Laura Conejero, Mohamed El Bouhali, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Mercè Mariné, Roser Pujol, Manel Sans, Kathy Sey i Anna Ycobalzeta.
Escenografia: Paco Azorín.
Vestuari: 
Carlota Ferrer.
Il·luminació: 
Ignasi Camprodon.
Espai sonor: Jordi Collet.
Vídeo: 
Miquel Àngel Raió.
Moviment: Ferran Carvajal.
Ajudant
ia de direcció: Montse Tixé.
Producció: 
Teatre Nacional de Catalunya.

Durada: 2 hores i 30 minuts

Organitza: Servei de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

També et pot interessar…