
Enguany es celebra el Festival Pint of Science per segona vegada a Mataró, els dies 19, 20 i 21 de maig de 2025. Es tracta d’un esdeveniment internacional que convida els investigadors més capdavanters a compartir els seus coneixements en un ambient relaxat i distès.
Durant els 3 dies en què es desenvolupa el festival, els protagonistes i organitzadors pretenen crear un format accessible a tots els públics. L'escenari triat per a aquest esdeveniment són els bars. D'aquesta manera, s'ofereix una plataforma que permet a la gent conèixer i discutir la investigació directament amb les persones que la duen a terme. Aquest festival se celebra cada any de manera simultània en coordinació amb tots els països i ciutats participants, i durant tres dies consecutius s'omplen de ciència els bars de tot el món. A Espanya, aquest 2025 se celebrarà la 10è edició.
A Mataró, l’equip coordinador local (Pol Bartrès, Oliver Carrillo, Raquel Güell, Mercè Roca, Ulisses Zunzunegui i Joaquim Vives) han programat 6 ponències sobre temes molt diversos en els sis àmbits que proposa el Festival (Ment meravellosa, la nostra societat, el nostre cos, dels àtoms a les galàxies, Tech me out! i planeta Terra).
Programa
Dilluns, dia 19 de maig
19.30 h: El picant: El millor aliat per empassar bé
A càrrec de la Dra. Noemí Tomsen, Hospital de Mataró (àmbit: Ment Meravellosa).
La disfagia orofaríngia (DO) és una alteració de la deglució que afecta 30M de pacients a Europa. Tot i les greus complicacions associades (incloent infeccions respiratòries i mort), actualment no disposem de cap tractament que rehabiliti la deglució. En els últims anys, hem observat que l’estimulació amb d’agonistes dels receptors TRP permet millorar tant la resposta biomecànica com neurofisiològica de la deglució dels pacients amb DO, essent la capsaïcina la qui presenta un major potencial i estant cada cop més a prop de canviar el tractament de la DO de la compensació a la rehabilitació.
20.15 h: El creixement de l’extrema dreta a Europa
A càrrec del Dr. Francesc Amat, Universitat de Barcelona (àmbit: La Nostra Societat).
Quines són les raons que expliquen el creixement dels partits d’extrema dreta a Europa? En aquesta xerrada s’analitzaran els factors econòmics i polítics que possibiliten l’ascens electoral dels partits d’extrema dreta amb dades comparades a nivell regional. En concret, s’exploraran dues hipòtesis. En primer lloc, explorarem fins a quin punt les crisis econòmiques faciliten el creixement del vot a partits d’extrema dreta. En segon lloc, estudiarem fins a quin el capital social i els nivells de participació política a nivell regional són factors que moderen l’impacte de les crisis econòmiques.
Dimarts, dia 20 de maig
19.30 h: L'alimentació en la disfàgia: El menjar Cura!
A càrrec de la Dra. Paula Viñas, Hospital de Mataró (àmbit: El Nostre Cos).
La disfàgia orofaríngia (DO) es defineix com la dificultat o incomoditat per formar i/o moure el bolus alimentari de forma eficaç i segura des de la boca a l’esòfag. Les principals complicacions són la malnutrició, deshidratació, infeccions respiratòries i mortalitat. És un síndrome geriàtric molt prevalent però sovint es troba infradiagnosticat i infratractat. Existeixen diferents tractaments, entre ells el compensador, que es tracta en adaptar la viscositat dels fluids amb espessidors, modificar la textura dels plats, suport nutricional i un recomanar un bon maneig de la higiene oral.
20.15 h: Mesurant distancies a l'Univers des del bar
A càrrec del Dr. Lluís Galbany, Institut de Ciències de l’Espai‐CSIC (àmbit: Dels Àtoms a les Galàxies).
L’univers és immens i fascinant, però... com sabem a quina distància es troben les galàxies més llunyanes? En aquesta xerrada explorarem l’Escala Còsmica de Distàncies, una eina clau que els astrònoms han perfeccionat per mesurar les distàncies de l’univers. Descobrirem com, a partir de mètodes simples com la paral·laxi per a estrelles properes, arribem a utilitzar “espelmes estàndard” com les Cefeides i les supernoves per cartografiar el cosmos. Veurem com cada esglaó d’aquesta escala ens permet veure una mica més enllà, revelant la grandesa de l’univers amb precisió sorprenent.
Dimecres, dia 21 de maig
19.30 h: La supercomputació: una eina per la ciència
A càrrec de la Dra. Rosa Maria Badia, Barcelona Supercomputing Center (àmbit: Tech Me Out!).
Un supercomputador és una eina informàtica amb gran capacitat de càlcul i d’emmagatzematge. Permeten el desenvolupament de projectes científics i tecnològics que no serien possibles sense aquestes eines. Però que és un supercomputador? Com es fan servir aquestes eines per donar servei a la ciència i a aplicacions industrials? Quina relació té la supercomputació amb la intel·ligència artificial? Aquesta xerrada donarà una visió general del que és un supercomputador, i en particular presentarà el MareNostrum 5 allotjat a Barcelona i les activitats científiques que possibilita.
20.15 h: Virus: amics o enemics?
A càrrec de la Dra. Sílvia Bofill, Universitat de Barcelona (àmbit: Planeta Terra).
En aquesta xerrada explorarem el paper que els virus juguen al planeta que és segurament el seu paper menys conegut, també veurem com podem usar-los al nostre favor per acabar abordant el que ens preocupa més: els virus que poden causar pandèmies i posar el món de potes enlaire.
Amb la col·laboració del Bar Cafè Nou, Fundació El Maresme, Ajuntament de Mataró, Visit Mataró, Cultura Mataró, Grup Escoles Mataró, Banc de Sang i Teixits, ESCI-UPF i Cellers Montserrat.