Más allá de las matronas: romanas trabajadoras y empresarias

Conferència

Dimecres 18 de maig de 2022 / 19 h / Can Marfà. Museu de Mataró (Passatge de Can Marfà, 1)

Vols saber a què es dedicaven les dones romanes? La Patrícia González Gutiérrez, doctorada en història i investigadora de la construcció del gènere a l'antiguitat, ens explicarà per què en sabem tan poc de la dona en època romana, tot fent èmfasi en el seu paper social i econòmic

Les romanes semblaven absents a la història des de fa relativament poc i, quan hi apareixien, es veien limitades a una imatge de perfecta matrona, mare i esposa exemplar, o bé al contramodel de prostituta i adúltera. Només uns quants noms apareixien en els llibres i en el nostre imaginari col·lectiu, a través del cinema i les sèries: Llívia, Cornèlia, Julia o Masalina, en són alguns exemples.

Tanmateix, els estudis més recents s'han encarregat de desmentir aquesta imatge tan esbiaixada. Les dones romanes de tots els estrats socials ocuparen l'espai públic, van ser mecenes i evèrgetes, treballaren com a metgesses, perruqueres, venedores, ferreres i obreres. Trobem gladiadores i nodrisses, dones que dirigien tallers i empresàries navals.

Sempre han estat allà, només havíem de saber veure-les. En aquesta conferència farem un recorregut pel seu paper social i econòmic, rescatem aquestes professionals que mai van poder o van voler ser només perfectes i domèstiques mares i esposes que ens varen vendre els textos romans.

Patricia González Gutiérrez és llicenciada i doctorada en Història per la UCM, té un màster en Història i Ciències de l'Antiguitat per la Universitat Autònoma de Madrid i un màster en Estudis de Gènere per la Universitat de Sevilla. Les seves investigacions tracten sobre la construcció del gènere a l'antiguitat i el control demogràfic, i sobre això ha impartit nombroses conferències i n'ha presentat publicacions, inclòs el llibre El vientre controlado. Anticoncepción y aborto en la sociedad romana (KRK, 2016). També és autora de Soror. Mujeres en Roma (Desperta Ferro Ediciones, 2021). Ha sigut també assessora d'història a la sèrie El corazón del Imperio (Global Set / Movistar), que tracta sobre les dones a Roma.

Activitat gratuïta

Sense reserva prèvia

Organitza: Museu de Mataró - Servei de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

També et pot interessar…