La dimensió poc coneguda: pioneres del cinema

Conferència

Al llarg de la història són moltes les dones que han contribuït a desenvolupar el setè art amb les seves obres i la seva pràctica cinematogràfica. La versió oficial de la història del cinema, però, les ha deixat en l'oblit. Ingrid Guardiola i Marta Sureda recuperen les aportacions d'algunes d'aquestes creadores per tal de donar-les a conèixer i reivindicar el seu llegat

Sessió conduïda per Ingrid Guardiola i Marta Sureda, fruit de la recerca iniciada el 2014 per explorar el treball de cineastes, guionistes i muntadores del cinema dels orígens i, alhora, presentar un mapatge de les figures més rellevants com ara Alice Guy, Lois Weber, Esfir Shub, Olga Preobrazhenskaya i Maya Deren, entre d'altres. 

A partir del visionament de fragments de pel·lícules i entrevistes, es pretén abordar la història del cinema des d'una perspectiva feminista per valorar les aportacions tècniques i narratives de les dones i també analitzar les conseqüències de la seva desaparició durant la consolidació del sistema d'estudis de Hollywood, basat en l'especialització i el benefici econòmic. En aquest context industrial i jeràrquic, algunes dones van veure limitada la seva activitat a l'actuació davant de la càmera i, d'altres, van haver de refugiar-se artísticament en gèneres "perifèrics" com ara el cinema experimental, el domèstic o el documental. 

L'objectiu de la sessió és compartir els coneixements i les pràctiques de totes aquelles dones del cinema oblidades, i elaborar un nou relat històric i cultural que reivindiqui l'ofici i el llegat encara avui dia silenciat de les pioneres.


Ingrid Guardiola és doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, professora de la Universitat de Girona, assagista, realitzadora audiovisual i investigadora cultural. Des de 2021 és la directora de Bòlit - Centre d'Art Contemporani de Girona.  

Marta Sureda és llicenciada en Història de l'Art, investigadora i gestora cultural. Ha dissenyat activitats pedagògiques, programat i documentat exposicions i cicles de conferències, i ha impartit cursos sobre cinema per a diferents institucions. El 2014 va iniciar el projecte feminista de recerca i creació “Pioneres del cinema”, juntament amb Ingrid Guardiola, sobre el rol de la dona en la història del cinema.


Activitat organitzada en el marc de l'exposició Acció! 125 anys de cinema a Mataró.

Activitat gratuïta amb aforament limitat

Per a més informació: 937 412 930 / [email protected]


PROGRAMA DE MÀ DE L'EXPOSICIÓ

Organitza: Museu de Mataró - Servei de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

També et pot interessar…