El maestro que prometió el mar

Cinema

Diumenge 3 de desembre de 2023 / 20 h / Foment Mataroní (C. Nou, 11)
6,5 euros | 5 euros (sessió de les 18 h)

Projecció de la pel·lícula de Patricia Font, presentació i col·loqui a càrrec de Sergi Bernal, fotògraf i documentalista 

Sinopsi

L'Ariadna (Laia Costa) descobreix que el seu avi busca des de fa temps les restes del seu pare, desaparegut durant la Guerra Civil. Decidida a ajudar-lo, viatja a Burgos, on estan exhumant una fossa comuna on podria estar enterrat. Durant la seva estada allà, coneix la història d'Antoni Benaiges (Enric Auquer), un jove mestre de Mont-Roig (Tarragona) que abans de la guerra va ser professor del seu avi. Mitjançant un innovador mètode pedagògic, l'Antoni va inspirar els seus alumnes i els va fer una promesa: portar-los a veure el mar. 

Espanya, 2023. 105 minuts.


Presentació i col·loqui a càrrec de Sergi Bernal, fotògraf i documentalista

L'agost de 2010, amb motiu de l'exhumació d'una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), un testimoni farà emergir a peu de fossa la figura del mestre assassinat el juliol de 1936 dient “Aquí está enterrado el maestro de mi pueblo”.

Durant aquella setmana d’agost de 2010 en Sergi Bernal, geògraf i fotògraf, va estar documentant gràficament els treballs d’aquella exhumació. La notícia que en aquella gran fossa pogués estar enterrat un mestre català com ell va provocar que iniciés una obsessiva investigació per a reconstruir la vida d’aquest mestre de Mont-roig del Camp, a partir d'entrevistes a familiars, a exalumnes i recopilant un arxiu dispers de revistes d’educació dels anys 30, treballs ja publicats, premsa i fons arxivístics. Durant els 13 anys que ha durat —i segueix— la investigació de Bernal, s'ha pogut desenterrar de l'oblit la vida i obra de l'Antoni Benaiges, saber dels seus mètodes pedagògics innovadors i descobrir la promesa truncada que el mestre va fer als seus alumnes just abans de l'esclat de la Guerra civil l'any 1936.

Venda d'entrades 30 minuts abans de cada sessió. 

Es recomana l'ús de la mascareta a l'interior si hi ha aglomeracions i a persones d'alt risc.

Organitza: Foment Mataroní

També et pot interessar…