Dimecres de Cendra

Carnestoltes

Dimecres 14 de febrer de 2024 / A partir de les 17 h / Diversos indrets

Des de les 5 de la tarda i fins ben entrat el vespre viurem els actes de comiat i enterrament d'en Pellofa, rei del Carnestoltes mataroní, i l'aparició i entronització de la Vella Quaresma d'enguany

Capella ardent
A partir de les 17 h / Ajuntament

En Pellofa XLVI és mort. El regnat ha sigut curt però intens. Les mataronines i els mataronins esteu convidats a passar per la planta baixa del consistori per retre homenatge al rei de la disbauxa i acomiadar-lo com es mereix. Agafeu paciència per les llargues cues, els Conserjus i els Municipardals ja han confirmat que estaran sobrepassats per la importància de les autoritats que han anunciat la seva presència a l’acte. Aconseguir el responsori i una part material del seu cos és fàcil: porteu monedes per fer dringar la caixa!

Comitiva fúnebre
19.30 h / Des de l’Ajuntament

Les autoritats civils, eclesiàstiques, els funcionaris, els cossos policials, la comitiva, la Momerota i la Momeroteta, els Botargues, acompanyats amb les marxes fúnebres de la Societat Musical dels Escuracassoles passejaran el cos de Pellofa XLVI amb solemnitat i pena Riera amunt fins el Parc Central. 

Recorregut: Ajuntament, La Riera, pl. d’Espanya i Parc Central.
* recorregut amb pirotècnia 


Acte de comiat i presentació de la Vella Quaresma
Cap a les 20.15 h / Parc Central

«Doneu fe d’aquesta estrofa, són deixalles d’en Pellofa». Ja és tradició entonar la cantarella després que la notària llegeixi cada vers del testament d’en Pellofa. Què haurà deixat enguany? Tindrà propietats o deutes? Un cop llegides les últimes voluntats del Rei del Carnestoltes, els vicis –que han estat presents els dies de disbauxa– lluitaran per no deixar que les Velles –l’encarnació de les forces quaresmals– arribin a la ciutat. El so de les matraques s’imposarà i la vellassa donarà peu a conèixer la Vella Quaresma del 2024.


Entronització de la Vella Quaresma
Tot seguit / Plaça de la Peixateria

En acabar l’Enterrament de la Sardina, la Confraria de les Set Setmanes serà l’encarregada de penjar la Vella a la plaça de la Peixateria. Per escalfar la fredor que deixa l’absència d’en Pellofa, hi haurà bunyols i vi calent per aquells més devots. Busqueu el cartell de la Vella. Pinteu-lo i pengeu-lo a un lloc destacat de casa vostra. 

Recorregut des del Parc Central: Parc Central, pl. d’Espanya, La Riera, c. de Barcelona i pl. de la Peixateria.

Organitzen: Confraria de l’Enterrament i Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Col·labora: Confraria de les Set Setmanes

També et pot interessar…