Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022

Exposició

Del 26.01.2024 al 31.03.2024 / Ca l'Arenas. Museu de Mataró (C. d'Argentona, 64 )
Dj i dv de 17 a 20 h. Ds d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Dg d'11 a 14 h

Exposició itinerant comissariada per Marika Vila, que explora com ha estat representat el cos de la dona a través del còmic en un recorregut cronològic que va des d'inicis del segle XX fins a l'actualitat.

L’exposició, comissariada per Marika Vila, planteja un recorregut que posa en evidència com l’estereotip patriarcal ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com a reclam comercial, per mostrar com es produeixen l’alliberament i l’empoderament quan les autores poden expressar-se lliurement.

La mostra s’estructura en cinc àmbits en què el cos femení és representat en funció del context i els canvis socials de cada època. Des del noucentisme fins l’entrada del nou mil·lenni, il·lustren aquest recorregut cronològic dibuixos originals de Lola Anglada, Laura Albéniz, Maria Pascual, Pili Blasco, Rosa Galceran, Carme Barberà, Purita Campos, Pepita Pardell, Núria Pompeia, Montse Clavé, EIsa Plaza, Isa Feu i la curadora de la mostra, Marika Vila, Mariel Soria, Laura Pérez Vernetti, Marta Guerrero, Ana Miralles, Raquel Gu, Antonia Santolaya, Luci Gutiérrez, Olga Carmona, Lola Lorente i Ana Penyas.

Cada àmbit es complementa amb documentació del període que representa. Un sisè espai, està dedicat a l’art digital i reuneix la mirada plural de les autores emergents i “clàssiques” vers un cos femení sempre en construcció.

En aquest darrer àmbit, es projecten en format videogràfic obres de les autores Bárbara Alca, Clara Tanit, Flavita Banana, Carla Berrocal, Marta Cartu, Rosa Codina, Cristina Durán, Genie Espinosa, Ana Galvañ, Luci Gutiérrez, Nadia Hafid, Maria Llovet, Andrea Lucio, Susanna Martin Segarra, Laura Pérez Granel, Miriampersand, Sonia Pulido, Raquel Riba Rossy, Ana Belén Rivero, Sara Soler i Sandra Uve.

L'exposició incorpora elements d'experiència sensorial per millorar l'accessibilitat, disposa de reproduccions en relleu d'algunes obres i la seva descripció amb macro caràcter i escriptura Braille. A més es presenten codis QR vinculats al canal de La Mirada Tàctil de la plataforma You Tube on es poden visionar tots els continguts de la mostra en llengua de signes i subtitulat.

Programa de ma

Més informació sobre l'exposició itinerant


Organitzen: Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i Oficina de Patrimoni Cultural de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona

També et pot interessar…