Animals a bord

Obertura de l'exposició

Exposició itinerant produïda pel Museu Marítim que ens explica històries al voltant dels animals que han navegat amb les persones en els mateixos vaixells durant segles. 

Els animals i les persones han navegat en els mateixos vaixells durant molts segles. Les bèsties s’han embarcat cap a nous destins perquè la vida de la gent n’ha depès absolutament: per al conreu, el transport, la guerra, el consum... I han compartit embarcació —i espais— fins que, a partir dels anys setanta, les legislacions sobre el seu transport es van fer més estrictes.

D’una banda, es carregava bestiar viu per anar consumint-lo al llarg de la travessia: galls i gallines, porcs, xais... De l’altra, hi havia animals, com ara gats o gossos, que tenien unes feines assignades. També n’hi havia d'altres que s’hi colaven, fet que ocasionava la desesperació de la tripulació: rates, xinxes, paneroles i tota mena d’espècies que, en vaixell, han anat envaint nous territoris. I, evidentment, sempre s’hi han embarcat animals de companyia.

L’exposició sorgeix arran de les anècdotes que s’expliquen en una tertúlia que el Museu Marítim celebra periòdicament amb capitans ja retirats de la marina mercant. La mostra s’il·lustra amb fotografies cedides per col·leccions públiques i privades, a més el Museu de Mataró la complementa amb objectes de les seves col·leccions (pintures, models de vaixells, ceràmica,...). En col·laboració amb les Biblioteques de la ciutat s’ofereix també un racó de lectura especialitzat per gaudir de la lectura en família. 

La mostra incorpora un photocall i fotografies de mascotes a bord d’embarcacions aconseguides mitjançant una crida que va fer el Museu Marítim a les xarxes socials. Seguint aquesta proposta convidem a tothom a participar enviant-nos una fotografia amb el seu animal de companyia, al correu electrònic [email protected] i la publicarem en un audiovisual de l’exposició. 


Organitzen: Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i Museu Marítim

També et pot interessar…