Arts en viu per a tothom!


L'ajuntament de Mataró compta amb tres espais escènics que en garanteixen l'accés de manera igualitària per a tothom. Els edificis són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, i cada cop més s'amplien serveis perquè col·lectius amb alguna dificultat que fins ara els impedia gaudir d'una obra de teatre o concert, puguin fer-ho com qualsevol altre amant de la cultura. El personal que treballa als equipaments escènics estan a la disposició de les peticions de l'usuari en tot moment.

A continuació us detallem quins serveis inclusius podeu trobar o bé sol·licitar als espais escènics de l'Ajuntament de Mataró: el Teatre Monumental, Can Gassol Centre d'Arts Escèniques i el Cafè Nou.

TEATRE MONUMENTAL


Implantació d'un sistema de per millorar l’audició durant els espectacles

Recentment s'han s’instal·lat a l’escenari del teatre Monumental quatre micròfons d’ambient per millorar la recepció del so. Una taula de so emet a uns petits aparells receptors que es faciliten a les persones del públic que ho sol·liciten just abans de l'inici de la funció. Aquests receptors es connecten a uns auriculars que també es faciliten al teatre o bé es poden portar de casa. També hi ha la possibilitat de no utilitzar auriculars i que siguin determinats audiòfons o aparells auditius personals els que es vinculin amb el petit receptor que es lliura.

Hi ha vint-i-quatre aparells i auriculars que faciliten la recepció del so de l’espectacle d’una forma més nítida, sense sorolls ni molèsties pel so ambient de la sala. 

Aquest és un servei gratuït al públic del Teatre Monumental. De moment només s'ofereix en les funcions de la temporada estable de teatre i dansa, però l’objectiu és estendre el seu ús en totes les funcions que s’hi representin.

Accessibilitat per persones amb mobilitat reduïda

Espais reservats
A la platea del teatre Monumental hi ha 4 espais específics per a espectadors amb cadira de rodes. Al vestíbul del teatre també s'hi poden deixar cadires de rodes, caminadors i cotxets durant les funcions.

A l'exterior del teatre, al carrer de Meléndez Valdés, hi ha aparcament reservat per a persones amb mobilitat reduïda que venen al teatre. Hi ha 2 places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda al carrer de Meléndez Valdés, davant la porta principal del Teatre Monumental.

Servei de taxi
Podeu sol·licitar la gestió d’aquest servei, com a mínim 20 minuts abans de la funció, al personal de la sala o taquilla del teatre.

Programa Apropa Cultura

A Cultura Mataró estem adherits a Apropa Cultura, una xarxa que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer la cultura accessible a tothom. A la temporada estable de teatre i dansa del Teatre Monumental oferim entrades a preus molt reduïts.

Apropa Cultura és una xarxa potenciadora de sinèrgies entre equipaments culturals i entitats socials que treballa per fer possible, entre tots, l’accessibilitat als principals equipaments culturals.
Fomenta l’accés de les persones que més ho necessiten a la cultura i a l’oci inclusiu, alhora que promouen la transformació social a partir de la cultura. Es defensa una comunitat inclusiva capaç de crear condicions adequades a les necessitats de totes les persones.
És una experiència d'inclusió de persones en risc d'exclusió social a través de l'assistència a espectacles en un entorn públic i d'interès.


A qui s’adreça?
Apropa Cultura és un programa d’inclusió i s’adreça a entitats socials que treballen amb persones en situació de risc d’exclusió social tant des de l’àmbit de la prevenció com de la intervenció directa:

  • Persones amb discapacitat intel·lectual
  • Persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental
  • Persones amb discapacitat física en situació d'exclusió social
  • Gent gran (residències, centres de dia, programes de combatre l'aïllament, programes d'inclusió social)
  • Persones en situació de privació de llibertat
  • Persones immigrades (programes d'acollida i d'inclusió social)
  • Infància i adolescència relacionats amb CRAES i centres oberts
  • Persones amb drogodependència i/o altres addiccions
  • Dones en programes contra la violència de gènere o bé en risc d'exclusió

Si ets un centre amb algunes d'aquestes característiques pots fer el registre en el programa Apropa Cultura aquí. 

Programació d'espectacles inclusius

L'equip d'arts escèniques de Cultura Mataró ha iniciat una línia de programació d’espectacles inclusius professionals dins la temporada estable de teatre i dansa, amb el repte d’integrar els seus membres en el món social, cultural i laboral a través d’obres de qualitat.

AULA DE TEATRE


L'Aula de Teatre de Mataró lidera projectes comunitaris conjuntament amb departaments de l'Ajuntament, entitats i associacions que treballen per la igualtat de la ciutadania en tots els aspectes. Ho fa fent possible la vivència en primera persona de l'experiència teatral a persones que o bé tenen difícil l'accés a les arts escèniques en el seu dia a dia, o bé com a mitjà integrador per evitar situacions de risc d'exclusió social.

Taller d'integració teatral

És un dels cursos consolidats de l'oferta formativa de l'Aula. Dura tot el curs escolar. Es treballa el cos, la veu, la memòria i la improvisació per a persones amb diversitat funcional.
S'encamin els alumnes a un treball grupal teatral des d’un punt de partida individual. El curs es fa en col·laboració amb la Fundació el Maresme.

Curs de teatre social per a joves

L’Ajuntament de Mataró, a través de la Direcció de Cultura i el Servei de Benestar Social, realitza un curs de Teatre Social adreçat a adolescents en situació de risc social d’edats compreses entre els 12 i els 18 anys. El Curs de Teatre Social és un projecte que s’engloba dins del Pla Local d’Infància i Adolescència de l’Ajuntament de Mataró que persegueix millorar les condicions de vida dels infants i adolescents que ho necessiten i que  utilitza les arts escèniques com a eina d’educació, integració, prevenció, creixement personal, enriquiment cultural i lluita contra l’exclusió.


Dones en acció

És un projecte que s'inicià l’any 2016, promogut pel Servei d’Igualtat i Ciutadania, amb la Vocalia de dones de Pla d’en Boet i en col·laboració amb l’Aula de Teatre. S'hi treballa l'empoderament i les capacitats de les dones des d'una vessant artística.

Amb aquest projecte de teatre s’ha creat i consolidat amb un grup de dones protagonistes, que a través de diferents tècniques teatrals s’han fet visibles a la ciutat creant propostes escèniques per compartir amb la resta de la ciutadania. Les accions solen coincidir amb les campanyes de sensibilització del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista, i 8 de març, Dia Internacional de les Dones. 

Dones en acció és un projecte adreçat a totes les dones de la ciutat que hi vulguin participar i no es requereix experiència ni formació prèvia en el món del teatre.