L’exposició «L’home nu» despulla els arquetips de la masculinitat a Ca l’Arenas del Museu de Mataró

noticia
Data de la publicació : 14.06.2022

Dijous 16 de juny a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró  s’inaugura l’exposició itinerant “L'home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat”. Organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Abelló de Mollet del Vallès, pretén despullar l’home fugint dels mites i idees que també l’han empresonat, i alhora qüestionar la visió binària del gènere plantejant un concepte molt divers de les identitats, tot plegat des d'un posicionament igualitari.

La mostra planteja un recorregut pel nu masculí en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, del qual el Museu de Mataró en forma part i la seva inauguració s’emmarca dins les activitats programades per celebrar el dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI, el 28 de juny. 

Sota el comissariat de Fina Duran i Txema Romero, la mostra «L’home nu» exhibeix peces de diverses èpoques, tècniques i formats, agrupades en diferents àmbits. Des d'escultures romanes a instal·lacions de videoart contemporani, passant per retaules barrocs, porcellanes vuitcentistes, escultures, dibuixos i pintures modernistes i noucentistes, obra gràfica, fotografies, exlibris, portades de discos, còmics o, fins i tot, perfums.

Les obres exposades corresponen a alguns dels artistes locals més destacats de finals del segle XIX i principis del XX com Marià Fortuny, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ismael Smith, Josep de Togores, Marià Andreu, Josep Llimona, Manolo Hugué, Francesc Domingo, Antoni Vila Arrufat, Antoni Estruch, Joan Vilatobà, Joan Brull, Pere Prat Ubach, Carles Bacaflor, Francisco Torras i Armengol, Josep Rigol Fornaguera, Enric Cristòfol Ricart, Francesc Juventeny, Francesc Sitjar, Rafael Molins Marcet o Lola Anglada.

El punt de partida és l’autocrítica d'uns museus en què els nus masculins romanen amagats a les calaixeres de les reserves, i en els quals les dones queden relegades a ser protagonistes passives de les fantasies masculines heteronormatives. Amb l’art contemporani com a mediador, també es pretén qüestionar què vol dir ser homes avui en dia, al segle XXI, des d’una mirada diversa, igualitària i interseccional però defugint del binarisme, perquè hi ha tantes identitats com persones.

Històricament, la representació del nu en l'art ha reflectit els tòpics i els estereotips de gènere que la societat vinculava als sexes biològics d'home i dona: mentre que la dona és l'objecte de desig passiu —lligada també al concepte de temptació sexual—, l'home està gairebé sempre vinculat a l'expressió de la força i del poder. Podem trobar bona part de les arrels d'aquesta i d'altres visions de la masculinitat en la cultura clàssica, en el mite i els arquetips que defineix. Per altra banda, la iconografia religiosa ha representat el nu masculí amb abundància i generositat, tot i que sovint ho ha fet sota el sedàs del pudor i la censura que el context requeria.

A la mostra s’ha incorporat dues obres del Llegat Arenas als àmbits de l’exposició de l’Home Nu i tot un espai, el del menjador de Ca l’Arenas, dedicat a vincular l’obra de Jordi Arenas amb la temàtica d’aquesta exposició.

Activitats complementàries

A Mataró, la mostra presenta un seguit d'activitats paral·leles adreçades a diferents públics.

D'una banda, es programen diferents visites guiades a càrrec dels comissaris Fina Duran i Txema Romero, una amb servei d'interpretació de llenguatge de signes, el 18 de juny (18 h) i altres de dinamitzades, els dies 9 de juliol, 13 d'agost i 10 de setembre, sempre a les 18 h.

A més, s’ha programat una xerrada-taller sobre sexualitat, gèneres i orientació sexual iafectiva, a càrrec de Txema Romero, el 15 de setembre (19 h) i una masterclass pràctica sobre dibuix al natural, a càrrec de l’il·lustrador i professor de dibuix, Daniel Torrent, que tindrà lloc a les sales del museu l’1 d'octubre, de 17.30 a 19.30 h.

Totes les activitats són amb inscripció prèvia al 937 412 930 de dilluns a divendres de 9 a 14 h i a [email protected]