Workshops de perfeccionament i entrenament escènic

L’Aula de Teatre amplia la seva línia educativa amb un cicle de workshops impartits per professionals de reconeguda trajectòria artística dins de les arts escèniques. Aquests tallers intensiu estan adreçats a persones amb experiència en teatre, dansa, música o circ, i també estan oberts a estudiants en procés de professionalització. 

Aquest projecte que ara s’inicia sorgeix d’una confluència entre projectes puntuals que havia fet l’Aula de Teatre en cursos anteriors i la demanda existent dins del sector professional de les arts escèniques.

Aquest projecte té la voluntat d’enriquir els professionals amb recursos artístics, d’obrir noves portes i de compartir experiències entre les persones participants.

Programa

L'expressió de la vida: la persona en la interpretació
A càrrec de Francesc Garrido
Dissabte 30 d’octubre de 9.30 a 13.30 h i de 15 a 19 h i diumenge 31 d’octubre de 9.30 a 13.30 h

Francesc Garrido ens ofereix un treball de concentració en l'espai i en el cos per desenvolupar la intuïció a l'hora d'encarar el treball dramàtic. Es tracta de despertar l'expressió íntima de l'actor o l'actriu, cercar la naturalesa pròpia, i fer-la aflorar.

És des d'aquí que en Garrido ens proposa treballar, intentant que sigui l’inconscient i la intuïció la que guiï l’expressió d’un mateix a escena

L’instint com a font de moviment
A càrrec de Roberto Olivan
Dissabte 27 de novembre de 9.30 a 13.30 h i de 15 a 19 h i diumenge 28 de novembre de 9.30 a 13.30 h

Roberto Olivan proposa un workshop enfocat a generar material creatiu a partir de la nostra essència més innata i, d’alguna manera, més animal, el que vindria a ser el nostre instint. És en aquest instint on Olivan vol establir el punt de partida per desenvolupar la pròpia creativitat.

Moure’s eficaçment es converteix en un factor important, però no és l’únic. També s’ha de treballar amb la gravetat, la percepció de les sensacions internes, com ara la respiració, i la visualització de l’energia alliberada pel moviment.

Posada en escena i dramatúrgia
A càrrec de Sergi Belbel
Dissabte 18 de desembre de 9.30 a 13.30 h i de 15 a 19 h i diumenge 19 de desembre de 9.30 a 13.30 h

On són els límits entre la creació de textos teatrals i la seva escenificació? Tenim llibertat absoluta per adaptar textos dramàtics? Quines són les eines que podem tenir en compte a l'hora de posar en escena un text? 

En Sergi Belbel planteja treballar amb determinats conceptes com reescriptura, adaptació dramàtica, relectura, reinterpretació, versió, versió lliure, etc. Serà un punt de partida per intentar esbrinar quines són les diferències bàsiques entre creació dramàtica i la posada en escena de textos preexistents, tant clàssics com contemporanis.

El professorat

Francesc Garrido
Actor de teatre, televisió i cinema nascut a Barcelona. 

Va debutar el 1990 al teatre amb l’obra Pere Quart i, des d’aleshores, ha participat en un gran nombre de obres teatrals (Les alegres casades de Windsor, La tempesta, Esperando a Godot, Casa de nines, La resistència, etc) i en diversos projectes cinematogràfics (La ciudad de los prodigios, Smoking Room, Te doy mis ojos, Mar adentro, Alatriste, El truco del manco, etc.) i televisius (Estació d'enllaç, Crims, Los hombres de Paco, Gran Reserva, El tiempo entre costuras, Cites, Sé quién eres, etc).

Ha estat premiat amb el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona (1998) i la Biznaga de Plata al millor actor al Festival de Málaga (2002).

Va ser membre de l’equip pedagògic de l’Aula de Teatre aen es seus inicis.


Roberto Olivan
El coreògraf nascut a Tortosa es va formar a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’escola P.A.R.T.S. de Brussel·les.

Actualment és el director de ROPA (Roberto Olivan Performing Arts), una companyia de dansa que va néixer a Brussel·les l’any 2001 i que ara es troba ubicada a Deltebre, on va fundar el 2004 el festival Deltebre Dansa.

El 2016 Roberto Olivan va impulsar l’Obrador Espai de Creació, un centre per a la creació artística contemporània especialitzat en les arts del moviment, del qual n’és també nés actualment el director artístic.

Ha rebut moltes distincions, entre les qual destaquen una menció especial als Premis de la Crítica d’Arts Escèniques 2019 (Catalunya), Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) 2019 al festival Deltebre Dansa (Bèlgica), Premi Cultura Deltebre 2012 i 2017, Premi Nacional de Cultura 2014, Premi Ciutat de Barcelona 2013, Premi FAD Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals 2012 i Prix SACD de la Création Chorégraphique 2001 de la Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques (Bèlgica).

“La dansa és la forma de comunicació més flexible que puguem articular. Un diàleg sense
 paraules capaç de dir-ho tot”


Sergi Belbel
Autor, director i traductor teatral nascut a Terrassa. Va ser director del Teatre Nacional de Catalunya entre els anys 2006 i 2013.

Va debutar el 1986 amb Caleidoscopis i fars d'avui i, després, ha estrenat –entre d’altres- Minim-mal show, Elsa Schneider, Carícies, Després de la pluja, Morir, Homes, Forasters, etc.

Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura Dramàtica de les Lletres Espanyoles (1996), el Premi Nacional de Teatre (2000) i el Premi Max a l'Espectacle d'Arts Escèniques amb Major Presència Internacional (2002).

Des del 1988 compagina el seu vessant de director i dramaturg amb el de docent a l’Institut del Teatre.

Inscripcions als workshops

A partir del divendres 8 d'octubre

Els workshops s’adrecen a professionals, amateurs amb una llarga trajectòria i estudiants avançats d’estudis en arts escèniques.

Cada workshop té una durada de 12 hores i un preu de 73,80 euros

Cada persona interessada pot decidir inscriure’s a un o més workshops. No hi ha cap mínim ni màxim d’inscripcions permeses.

Les persones interessades s’hauran de preinscriure al tràmit obert dins la seu electrònica de l’Ajuntament de Mataró, on cal incloure un currículum artístic.
En cap cas s’ha d’entendre aquesta sol·licitud com una confirmació de plaça.

Es valorarà el currículum i s’enviarà un correu electrònic especificant si la sol·licitud ha estat admesa. En cas afirmatiu s’enviarà un enllaç per completar la matriculació i obtenir la carta de pagament.
L’adjudicació de plaça definitiva es produirà quan s’hagi fet efectiu el pagament del taller. L’ordre en què es realitzi el pagament és determinant a l’hora d’obtenir plaça.

Si el nombre de persones inscrites a un curs no arriba a uns mínims d’ocupació, l’Aula de Teatre es reserva la possibilitat d’anul·lar-lo.

Amb la realització de la preinscripció, el teu correu electrònic passarà a formar part de la base de dades de l’Aula de Teatre i serà utilitzat per enviar difusió d’activitats i informació del workshop. És important que es revisin els possibles errors d’escriptura quan es faciliti i que es comprovi la safata de correu no desitjat per tal d’assegurar-se que es rep correctament la informació.

En la impartició dels workshops se seguirà la normativa vigent de prevenció i contenció de la covid-19. Caldrà l’ús de mascareta i distància física entre els participants.