40a Setmana de Música Antiga de Mataró

Presentació

Una història de la música antiga

... i amb aquesta ja són quaranta edicions de la Setmana de Música Antiga de Mataró.

Tal vegada aplicant aquella vella premissa existencial que davant l’atzar de la vida, cal celebrar-ho tot, enguany hem volgut acabar aquesta doble celebració, encetada l’any passat amb la celebració dels 40 anys (la primera edició va ser el 1981) i arrodonida enguany amb la realització de l’edició número 40.

Aquesta vegada us proposem un doble joc. D’una banda, els diferents concerts de l’edició d’enguany ens permetran transitar, a grans trets, pels principals períodes del que sovint anomenem música antiga i que van de la música medieval, passant pel Renaixement i el barroc, per acabar en el classicisme, a les portes de Beethoven. Segurament ja sabeu que durant les sessions de treball i programació de tots aquests 40 cicles, sempre hem procurat acotar l’àmbit principal del repertori interpretat i així fos anterior a l’any 1803, moment en què va sorgir la innovadora simfonia Heroica de Beethoven, símbol iniciàtic del Romanticisme musical. Certament, però, ha estat una frontera que hem transgredit quan ha calgut.

D’una altra banda, els noms propis que protagonitzen els concerts d’enguany, són de músics de prestigi i alhora vells coneguts de la Setmana, molts d’ells vinculats a Mataró i que durant tots aquests anys han contribuït de manera decisiva a consolidar el cicle i a fer que la ciutat se’l senti com a propi de la seva identitat cultural.

No ens hi han cabut tots els noms que hauríem volgut, però si una bona representació amb la què volem aprofitar per donar les gràcies a tots, músics i sobretot públic, que en tot aquest temps heu contribuït a mantenir viva la flama d’uns concerts que han connectat els melòmans amb una realitat cultural i patrimonial de Mataró amb què també reivindiquem el passat barroc de la ciutat, tal com destacava el recordat historiador mataroní Manuel Salicrú.

Moltes gràcies per ser-hi! De tot cor.

Joan Vives, flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical
Mataró, novembre de 2022