XXXIX Setmana de Música Antiga

Text de presentació

Johann Sebastian Bach
Per celebrar el 40è aniversari

El dilluns 1 de juny de l’any 1981 s’inaugurava la “I Setmana de Música Antiga de Mataró” a la capella del col·legi de Nostra Senyora de Lourdes (per molts recordat com “Les Franceses”). Va ser a les deu de la nit amb un concert doble de la guitarrista mataronina Pepita Massafrets, que va interpretar un repertori per a llaüt, viola de mà i guitarra dels segles XVI i XVII. També hi participà la desapareguda coral “Punta d’alba” de Mataró, interpretant una selecció de madrigals. Avui sembla impossible poder anar a un concert un dilluns a les deude la nit, però va ser la manera de poder agrupar tres concerts en una setmana, dilluns, dimecres i divendres. Ben aviat es va decidir estirar la “Setmana” a diversos caps de setmana, mantenint el nom inicial.

En aquell moment allò era, com ja s’ha dit sovint, el fruit modest però il·lusionat d’un petit col·lectiu de joves músics mataronins que, en un moment incipient de la recuperació de la interpretació de la música antiga amb criteris històrics que ja es vivia en alguns països d’Europa, vam voler portar-ho a la ciutat.

Aleshores res podia fer imaginar que, 40 anys després, aquell cicle hauria superat totes les dificultats pròpies del camí i arribaria mantenint fresca la seva essència inicial, que és la de convertir Mataró, durant uns dies, en un punt de trobada per a tots els amants de la música antiga.

A les portes de fer l’edició núm. 40, ha arribat el moment de celebrar l’aniversari del cicle, i què millor que fer-ho amb la música del compositor probablement més gran de tots els temps, Johann Sebastian Bach, com a leitmotiv de tots els concerts.

Seguim amb el mateix entusiasme juvenil del primer dia. Seguim comptant amb la presència de músics de la ciutat. Seguim mantenint la voluntat de fer propera i lluny d’elitismes la música antiga i seguim amb ganes d’intentar aconseguir que cadascuna de les diferents propostes siguin moments especials en què la prioritat és gaudir de la música en directe en diversos espais de la ciutat.

Enguany, mentre la música del gran mestre Bach i els seus contemporanis ens omple l’ànima i ens inspira, nosaltres us volem donar les gràcies per acompanyar-nos aquestes quatre dècades de singladura i per ajudar-nos a bufar 40 espelmes, tota una fita. Gràcies, de tot cor!


Mataró, novembre de 2021