Sons i veus de la ciutat

Conferència i presentació de llibre

Divendres 16 de juliol de 2021 / 19 h / Can Marfà. Museu de Mataró (Passatge de Can Marfà, 1)

Presentació del projecte editorial derivat de l’exposició “Mataró: de Mancos a Djembereng. Paisatge sonor d’una ciutat”. Publicació fruit d’una intensa recerca al voltant de la sonoritat de la ciutat de Mataró i de la seva realitat social i cultural.

A càrrec de GIANNI GINESI (professor d’etnomusicologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya i doctor en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona) i de SÀGAR MALÉ i KILIAN ESTRADA (Associació de Creació Documental Mapasonor)

Pocs projectes documentals i expositius com el de “Mataró: de Mancos a Djembereng. Paisatge sonor d’una ciutat” poden oferir-nos un retrat de la nostra ciutat amb tants matisos, enfocaments i elements de reflexió. En una exposició poc freqüent, sense objectes ni imatges, el Museu de Mataró i l’Associació de Creació Documental Mapasonor posen a l’abast del públic una proposta de descoberta sonora de l’espai urbà.

Al llarg dels darrers anys, Mapasonor ha treballat enregistrant múltiples sons de la ciutat, tant naturals com derivats de la mobilitat i del treball, i, també, de les manifestacions culturals i festives que hi tenen lloc. Aquests enregistraments han estat seleccio­nats i editats per crear un paisatge sonor, una composició musical que ens ofereix l’oportunitat de fer un viatge de gran sensibilitat per la realitat social i cultural mataronina. 

En aquest projecte coral, en el qual han participat múltiples persones, entitats i col·lectius, hi han tingut un gran protagonisme més d’una vintena de testimonis, els quals han accedit a ser entrevistats per explicar-nos amb veu pròpia els seus relats de vida. Són històries que ens parlen de migració, de diversitat, d’identitat, de lluita, de tradició i de cultura. 

Tot aquest treball es recull, ara, en una publicació, que agrupa els diversos elements que conformen el projecte. El paisatge sonor, la narració dels relats personals i el recull de dades demogràfiques i socioeconòmiques de la ciutat, que permeten aprofundir en el context de la ciutat el 2019, any de realització del projecte. La publicació recull il·lustracions fetes per l’artista Dani Montlleó. 


Gianni Ginesi

Professor d’Etnomusicologia a l’ESMUC. Llicenciat en “Discipline delle Arti, della Musica o dello Spettacolo” per la Univeristà di Bologna (Itàlia), diplomat en Etnomusicologia per la Universitat de València i doctor en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Ha treballat diversos repertoris tradicionals de l’àmbit mediterrani i les actuals músiques electròniques populars. Les seves recerques se centren principalment en les relacions entre música i societat tant en una perspectiva històrica com en les dinàmiques culturals. Autor de diversos articles apareguts en publicacions especialitzades, també ha col·laborat en obres col·lectives com la Gran Enciclopèdia de la Música (Enciclopèdia Catalana, 1999-2003), Córrer la sardana. Balls, joves i conflictes (Dalmau Edicions, 2006) i Cançons que cal saber (Pòrtic Edicions, 2010).

Més informació a gianniginesi.net/cv


Mapasonor. Associació de Creació Documental

Nascuda a Mataró l’any 2000, es dedica a la creació audiovisual com a instrument per promoure els drets humans i la cultura popular. Formada per Sàgar Malé, Kilian Estrada i Maria Salicrú-Maltas, Mapasonor treballa des de conviccions de transformació social i en xarxa amb associacions i persones que comparteixen els seus objectius des d’una pràctica multidisciplinària (arts plàstiques, musicals, escèniques, literàries, i també en l’educació i en el món de la publicació). Ha realitzat més de vint documentals a països com Palestina, l’Afganistan, Tunísia i el Senegal, i de músiques d’arrel a la Mediterrània (Països Catalans, Sicília, Grècia o Turquia). També ha publicat llibres-CD com Una persona amb un sac penjant (Caramella, 2011). A Mataró ha produït, conjuntament amb Domènec, els documentals 48_Nakba (2007) i Jerusalem ID (2014). Amb ell també ha col·laborat en l’esdeveniment realitzat entre el músic Efrén López i Mapasonor «Mentre estigues viu, brilla», 24 hores ininterrompudes d’improvisació musical (2013). Mapasonor també ha treballat en experiències d’art sonor, com els CD Mapasonor UPF (2001) i La música dels talibans (2002).

Més informació a www.mapasonor.com


Dani Montlleó (Mataró, 1966)

Viu i treballa a Mataró. La centralitat de la seva obra orbita al voltant de la problemàtica de la identitat, mitjançant referències i diàlegs, entre —per exemple— el món de l'arquitectura, la música, la moda, la indústria o l’univers de l’objecte i el fetitxisme. Sovint pren, com a matèria de treball artístic, personatges i moments reals o històrics, com a excusa per a plantejar la seva obra. Interrelaciona ficció i realitat amb idees com ara el control, la manipulació, la utopia, el confort, la versió, la sèrie B, i la dialèctica constant entre estandardització i firma. Ha exposat en centres d’art i museus d’arreu de Catalunya, de l’Estat espanyol i ha participat en projectes d’abast europeu.

Més informació a www.spoonsyndicate.com


AFORAMENT LIMITAT A 45 PERSONES

CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA: 93 741 29 30 / [email protected]

Aquesta activitat està subjecta a les restriccions generals de seguretat vigents per la Covid-19. És imprescindible la inscripció prèvia, l’ús de mascareta durant l’activitat i el manteniment de la distància de seguretat.

Organitza: Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró i Associació Mapasonor.

També et pot interessar…