Col·lecció Bassat. Art contemporani de Catalunya 1990-1999 (II)

Exposició

Del 27.01.2021 al 17.10.2021 / Nau Gaudí. Col·lecció Bassat d’Art Contemporani
De dimarts a divendres de 17 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges d’11 a 14 h Tots els dilluns i els festius tancat (excepte 12 d'octubre, 1 de novembre i 6 de desembre)

Exposició de la segona antologia de les obres de la Col·lecció Bassat pertanyents a la dècada de 1990, s'hi mostren 83 peces de 41 artistes.

Les obres que s'hi exposen expliquen tant la història dels seus creadors, com la del seu col·leccionista i, evidentment, un context, un espai i un temps —Catalunya i Espanya durant els anys noranta—. En cap cas, però, la història explica aquestes obres.

Si obrim qualsevol manual d’art que ens expliqui la dècada del 1990, hi trobarem artistes i tendències que van emergir en aquest període. Però s’hi obvia tota la resta, que no és poc. Els tòpics artístics dels noranta són les polítiques de gènere i de representació; la repolitització de l’art; les pràctiques postconceptuals que s’abeuren en el món conceptual dels setanta i hi insereixen discursos subjectius, hermètics i desenfadats alhora, que treballen la narrativa i que no es limiten a un sol format..., tot i que el format preferit és la instal·lació multimèdia. Evidentment, el videoart i la fotografia com a vehicles de les arts plàstiques, que havien adquirit un protagonisme considerable al llarg de la dècada anterior, continuen la seva progressió.

En el cas que ens ocupa, la Col·lecció Bassat evidencia una tendència: durant la dècada del 1990 la modernitat esdevingué clàssica. Què vol dir, això? D’una banda, que la modernitat, entesa com un moviment que arrenca amb l’impressionisme, ja no és profètica ni escandalitza ni canvia paradigmes. De l’altra, la postmodernitat, com havia passat amb el manierisme respecte del renaixement, constitueix la normalització, naturalització i consolidació d’un estat de coses prèvia al següent canvi de paradigma. I aquesta “normalització” de les fites de l’avantguarda és present en les obres de la Col·lecció Bassat de la dècada del 1990.

Organitza: Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró

També et pot interessar…